Senna

12 Mrt

106972

Een van de best bezochte posts van de afgelopen maanden is mijn bericht over SkinnyMeTea. Hierin ben ik behoorlijk kritisch over de afval- en detoxthee rage die via Instagram en Tumblr de wereld rondvliegt. Veel van deze kruidentheemixen (onder andere SlimBliss en SkinnyMeTea) bevatten namelijk senna leaves (senna bladeren), een sterk laxerend kruid dat je darmen voor het leven kan beschadigen bij overmatig gebruik.

Laxerend plantje

De bladeren van de sennaplant bevatten een natuurlijk laxeermiddel. Binnen de reguliere geneeskunde worden extracten van sennabladeren dan ook gebruikt bij mensen die last hebben van ernstige obstipatie (verstopping) of voor het leegmaken van de darmen voorafgaand aan een darmonderzoek of een operatie.

705280

Zo’n 6 tot 12 uur na het innemen van senna-extraxt, bijvoorbeeld door een kop kruidenthee met sennabladeren, krijg je de aandrang naar de wc te gaan. Daarom adviseren veel van de ‘hippe’ kruidentheemerken een sterke kop thee te drinken voor het slapengaan, zodat je de volgende ochtend de toilet met een bezoekje kan vereren.

Verstopping

Al drie dagen niet naar de wc geweest, behalve om te plassen? Een opgezwollen buik en het angstige voorgevoel dat het geen pretje wordt om binnenkort toch voor de grote boodschap naar de wc te moeten? Dan heb je last van verstopping. Verstopping kan ontstaan doordat je te weinig vezels binnengekregen hebt. Daarom kan bij matige verstopping een plakje ontbijtkoek of een paar pruimen ook wonderen doen. Ook bij te weinig drinken, te weinig beweging of bij hormonale veranderingen zoals zwangerschap kan je last van verstopping krijgen. Heb je vaker last van verstopping, dan kan het helpen extra zemelen door de yoghurt te doen, bruin brood en zilvervliesrijst te eten en rustig aan te doen met koekjes, crackers en bananen.

Buikpijn van de stress

Niet alleen fysieke oorzaken kunnen voor verstopping zorgen. Veel mensen hebben last van buikpijn voor een presentatie of een sollicitatiegesprek. En het is niet voor niets dat veel sporters vlak voor een wedstrijd nog even moeten ‘stresskakken’! Niet alleen wat je eet heeft dus effect op je darmen, ook hoe je je voelt.

buikpijn-e

Dat is een van de redenen dat ontspanningsoefeningen en yoga zo goed kunnen werken bij darmklachten. Ook rustig bewegen (vooral wandelen) kan je buik goed doen. Van te fanatiek sporten kunnen je darmen juist meer overstuur raken.

Effecten van senna

Senna prikkelt je darmen. Daardoor werkt het goed tegen verstopping, maar in een ‘gezonde’ buik gooit het de boel behoorlijk overhoop. Je kan last krijgen van misselijkheid, winderigheid, diarree, buikpijn en buikkramp. Met name mensen met een prikkelbare darm (PDS) krijgen hier snel last van. Al deze bijwerkingen zijn tijdelijk. Stop je met de thee, dan stoppen de problemen.
Ook kan sennathee je urine een rode of bruinige kleur geven. Dit is in principe niet schadelijk, maar wel goed om te weten.

Echt schadelijke effecten heeft senna(-thee) pas bij langdurig gebruik of een te hoge dosering. Artsen die senna voorschrijven bij verstopping, geven aan dat je het niet vaker dan 2-3 keer per week mag gebruiken en zeker niet langer dan twee weken. Doe je dit wel, dan kunnen behoorlijk heftige bijwerkingen ontstaan, zoals blijvende verlamming van de dikke darm, ernstige diarree en een tekort aan kalium en natrium in het bloed, wat zorgt voor spierkramp, vermoeidheid, hartkloppingen, sufheid en een verminderde eetlust. Mocht je het zo bont hebben gemaakt, ga dan gelijk naar je huisarts!

Wanneer is senna-thee wel een goeie keus?

Bij acute verstopping kan senna-thee verlichting bieden. Dan is het overigens niet nodig online een volledige TeaTox- of Slimbliss-kuur aan te schaffen. Ook de Zonnatura Ideaal Gewicht thee en de Zonnatura Gezonde Stoelgang thee bevatten sennabladeren (15% en 40%) en deze theesoorten zijn voor minder dan twee euro te koop bij de meeste supermarkten.

2

Zonnatura waarschuwt op de verpakking overigens wel voor langdurig gebruik, maar daarin zijn ze wel wat te optimistisch (maximaal 1 kop per dag voor maximaal vier weken). Ook bij deze theesoorten is het wat mij betreft verstandiger ze alleen te gebruiken bij verstoppingsklachten en nooit meer dan 2-3 keer per week voor maximaal twee weken aaneengesloten.

Wat zijn jullie ervaringen met senna-thee of andere laxeermiddelen?

Klik hier om mijn blog via Bloglovin’ te volgen!

4 Reacties to “Senna”

 1. tilly dautzemberg 6 april 2015 bij 11:33 #

  Ja ik heb gelezen wat senna thee kan doen heb veel last van pijn in mijn onderbuik de arts zegt dat het aan mijn darmen ligt ( ja kan) maar heb al 4x darm onderzoeken gehad nu wil ik senna thee gaan drinken maar als is lees dat je er diaree van krijgt ben ik bang heb ook last van verstopping en heel vaad diaree graag advies van uw wel of niet de thee bij
  voorbaat dank u

  • Willemijn 7 april 2015 bij 11:55 #

   Dag Tilly. Dankjewel voor je goeie vraag! In geval van obstipatie (verstopping) kan senna zeker helpen, maar in geringe hoeveelheden. Begin bijvoorbeeld met 1 kopje senna-thee kort voor het slapen gaan. Dat zou voor een gezonde stoelgang de volgende ochtend kunnen zorgen. Elk lichaam is anders, dus probeer wat voor jou helpt. Diarree is natuurlijk niet de bedoeling, dus mocht je daar last van krijgen, dan is het verstandig de senna-inname te minderen.
   Veel succes!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Watch out for skinny me tea | Fit voor het leven - 2 mei 2014

  […] je dit artikel interessant? Klik dan hier om mijn blog via Bloglovin’ te volgen, of lees dit artikel over senna, de laxerende stof in deze […]

 2. Voeding die goed is voor je darmen - Voeding @ planetfem.com | Infotainment over voeding en gezondheidVoeding @ planetfem.com | Infotainment over voeding en gezondheid - 17 november 2015

  […] Fotocredits: Fit voor het Leven […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s