Chlamydia & IVF

22 Mrt

baby after bath #11

Zwanger worden nog een ver-van-je-bed-show? Misschien wel. Maar nu onveilig vrijen kan wel grote gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid in de toekomst. Door de meest voorkomende SOA in Nederland, chlamydia, kunnen je eierleiders verstopt raken, waardoor je niet meer ‘normaal’ zwanger kan worden. Alleen via IVF heb je dan nog een kans op een kindje.

Te vaak komt pas na jaren aanmodderen een chamydiabesmetting aan het licht

Sluip-SOA

Een chlamydia-besmetting kan voor acute klachten zorgen, zoals pijn bij het plassen, pijn bij het vrijen of heftige pijn in de onderbuik. Toch heeft meer dan de helft van de vrouwen helemaal geen klachten bij een besmetting met deze SOA. Hoewel je op dat moment dus geen last van de bacterie hebt, is hij zeker wel schadelijk. Een groot deel van de vruchtbaarheidsproblemen onder vrouwen wordt namelijk door deze SOA veroorzaakt…

Meer dan de helft van de vrouwen merkt niets van een chlamydia-besmetting

Toch zijn er enkele ‘vage’ klachten die op chlamydia kunnen wijzen:

  • Terugkerende blaasontstekingen
  • Meer vaginale afscheiding dan je gewend bent
  • Bloedverlies tussen de menstruaties door, ook bij gebruik van de pil

Vaak denken huisartsen bij dit soort klachten niet gelijk aan een SOA, dus vraag zelf of je klachten misschien het gevolg van een infectie kunnen zijn.

“Dat gebeurt mij toch niet?”

Juist omdat chlamydia vaak geen klachten geeft, kan de SOA zich zo snel verspreiden. Uit recent onderzoek blijkt dat 8% van de seksueel actieve vrouwen onder de 20 jaar een chlamydia-infectie heeft. Dat is echt heel veel!

Vertrouw jij alle vorige partners van je partner?

Natuurlijk vertrouw je je partner. Maar vertrouw jij ook de mensen die hij eerder vertrouwd heeft? Controle (en behandeling) van chlamydia stelt niet zo veel voor, terwijl je er later wel veel problemen mee voorkomt. Laat je dus gewoon even checken, dan weet je zeker waar je aan toe bent.

Behandeling

Gelukkig is een chlamydia-infectie heel eenvoudig op te sporen en te behandelen. Bij de huisarts of de GGD kan je een uitstrijkje van je baarmoedermond laten maken en binnen een week weet je waar je aan toe bent. Zo’n uitstrijkje stelt niet veel voor: dat gebeurt met een soort lang wattenstaafje dat je langs de binnenkant van je vagina strijkt. Je voelt daar praktisch niks van. Huisartsen doen dit over het algemeen bij jou, terwijl bij GGD’s je vaak deze ‘swap’ bij jezelf uitvoert en het wattenstaafje daarna inlevert.

Een uitstrijkje stelt echt niks voor

Blijk je besmet, dan krijg je eenmalig een pil met antibiotica. Na een week ben je dan van de bacterie af.

Verstopte eileiders

Hoe langer je met een onbehandelde chlamydia-besmetting rondloopt, hoe groter de kans dat de bacterie zich dieper gaat nestelen. Via je vagina kunnen je baarmoeder en eileiders besmet raken.

c4

Daar kan de bacterie voor irritatie en ontstekingen zorgen, met een soort littekenweefsel tot gevolg. Daardoor kunnen je eierleiders vernauwen of zelfs helemaal verstopt komen te zitten. Op dat moment is het niet meer mogelijk via de natuurlijke weg zwanger te worden.

Bij ongeveer de helft van de vrouwen met een chlamydia-besmetting raakt de baarmoederwand ontstoken. In een kwart van de gevallen leidt de SOA ook tot een ontsteking van de eileiders. In 3% van de gevallen leidt chlamydia tot onvruchtbaarheid door verstopte eileiders. Bij 1% van de vrouwen treedt door gedeeltelijk verstopte eileiders een buitenbaarmoederlijke zwangerschap op.

IVF

Bij ruim een derde van de vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen blijkt chlamydia een rol te spelen. In Vitro Fertilisatie (IVF) is een manier om een zwangerschap mogelijk te maken bij verstopte eileiders. Hierbij wordt door middel van hormonen het rijpen van meerdere eitjes in een keer gestimuleerd, waarna die eicellen buiten het lichaam bevrucht worden.

ivf

Een of meer embryo’s kunnen dan in de baarmoeder teruggeplaatst worden. Zo wordt de verstopte eileider omzeild. Maar IVF is een heel zwaar behandelproces, dat jammer genoeg ook lang niet altijd leidt tot de gewenste zwangerschap.

Moet ik me laten checken?

Een beetje de kriebels gekregen van het bovenstaande verhaal? Gelukkig kan jij zelf wat doen om het risico op zwangerschapsproblemen door chlamydia voor te zijn. Natuurlijk is veilig seksen de beste oplossing, maar jezelf daarnaast regelmatig (elk half jaar) laten controleren op deze SOA kan natuurlijk geen kwaad. Zeker als je wisselende seksuele partners hebt, of niet 100% zeker bent dat je vaste sekspartner SOA-vrij is en blijft.

Laat jezelf elk halfjaar controleren op deze sluip-SOA

Een controle op chlamydia stelt erg weinig voor, net als de behandeling. En daarmee voorkom je wel dat je later in je leven spijt als haren op je hoofd hebt dat je hier zo luchtig mee omgesprongen bent.

09-COLOURBOX562847

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s