Mug Cake Love!

25 Mrt
Mmmm… Wat is Pinterest toch een gruwelijk lekkere uitvinding. Ik kan me dagen vermaken met watertanden aan de lekkerste gerechten, wegdromen bij de mooiste interieurs of vakantielocaties, of lekker mode- of fitnessinspiratie opdoen. Heerlijk!

Zin om mee te genieten van al dat moois? Check dan mijn borden op pinterest.com/fitvoorhetleven, met onder andere de beste cheat en cleane recepten, nice fitness-inspiratie, heavy workouts en relaxte mindfullness quotes.

Fitvoorhetleven @ Pinterest voor fitness-inspiratie, workouts, receptjes en quotes

Hieronder een serie Pinterest-foto’s om bij weg te kwijlen, van de lekkerste Mug Cakes. En natuurlijk heb ik ook een paar cleane Mug Cake receptjes voor jullie. Zodat je guilt free van al dat lekkers kan genieten!

enhanced-buzz-3153-1375732009-6


enhanced-buzz-21234-1375734203-9
af7c415776b5699508d61bcdb7774900
DSC_0222c
fad15a785c317f3e134467bddabb4b04

7072a9c1fc439922aa06b09e8f8102efLiep het water jou ook in de mond van de bovenstaande foto’s? Dan heb ik nu supergoed nieuws voor je! Het is heel goed mogelijk zelf Mug Cakes te maken zonder boter, suiker of tarwebloem. Behoorlijk clean dus!


Cleane pindakaas-banaan Mug Cake

Mijn lekkerste cup cake ever at ik met mijn zusje in New York nadat we ons helemaal kapot hadden geshopt bij Victoria’s Secret en Pink. Een pindakaas-bananen cup cake was het, met chocolate chips. Awww… Zo mega lekker! Deze Mug Cake kan natuurlijk niet aan New Yorkse cup cakes tippen, maar is desondanks echt een aanrader!

Ingrediënten
 • 1 rijpe banaan
 • 2 el pindakaas
 • 1 ei (maat L)
 • 2 tl honing
 • 3 el cacao
 • 1 el gehakte pinda’s
 • 1 el gehakte extra pure chocolade
Bereiding

Prak de banaan en meng met de pindakaas, de honing en het ei. Meng nu de cacao erdoor tot het beslag goed gemengd is. Voeg de pinda’s en de chocolade toe. Verdeel het beslag over twee mokken en zet ze een voor een voor anderhalve tot tweeënhalve minuut in de magnetron. Lekker met een topping van wat extra gehakte pinda’s en chocolade, of een flinke lepel pindakaas.Iets minder cleane pindakaas-banaan Mug Cake met kokos

Zodra je met een meelvervanger gaat werken, heb je bakpoeder nodig om een fatsoenlijke Mug Cake te maken. Bakpoeder is niet echt een op en top clean ingrediënt, al doet het in pure vorm niet veel meer dan bij verhitting CO2-gas creëren, wat voor een luchtig baksel zorgt. Jammer genoeg heb ik nog geen bakpoeder zonder extra anti-klonter-E-nummers kunnen vinden. Vandaar dat deze de ‘iets minder cleane’ variant op het bovenstaande lekkers is. Met als extra smaakmaker: kokosrasp. Mjummie!

Ingrediënten
 • 1/3 cup amandelmeel (bio-winkel of zelfgemalen)
 • 1 overrijpe banaan
 • 2 el pindakaas
 • 1 el geraspte kokos
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 ei
 • snufje zout
 • 2 el gehakte pure chocolade
Bereiding

Meng de banaan met het ei en vervolgens met de pindakaas. Zeef het bakpoeder en het zout door het amandelmeel en voeg dit toe. Voeg nu de kokos en de chocolade toe. Verdeel het beslag over twee mokken en zet ze een voor een voor anderhalve tot tweeënhalve minuut in de magnetron. Erg lekker zonder topping, maar nog lekkerder met.Glutenvrije Mug Brownie

Bovenstaande recepten nog niet chocoladerig genoeg voor jouw smaak? Zo af en toe heb ik enorme chocolate cravings. Zelfgemaakte warme choco-sojamelk doet het dan goed, deze Mug Brownie doet het nog beter.

Ingrediënten
 • 1/4 cup boekweitmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 ei
 • 1 el kokosvet/kokosolie of arachide-olie
 • 2 el cacao
 • snufje zout
 • 2 el honing (of een andere zoetstof)
Bereiding

Meng het ei met de olie en de honing. Zeef het bakpoeder en het zout door het meel. Voeg beide mengsels bij elkaar en mix tot een glad beslag. Verdeel het beslag over twee mokken en zet ze een voor een voor anderhalve tot tweeënhalve minuut in de magnetron. Als een tandenstoker droog uit de Cup Brownie komt, dan is die helemaal gaar. Lekkerder is om net een paar tellen eerder te stoppen. Ben je niet zwanger? Die de tweede mok dan 10 tellen korter in de magnetron dan de precies gare eerste mok en neem die tweede mok lekker zelf.No Angel Vanille Mug Cake

Natuurlijk zijn we niet altijd engeltjes. Mocht je het helemaal gehad hebben met al die baksels van geprakte banaan of amandelmeel, dan heb je altijd het onderstaande recept nog. Toch graag glutenvrij? Of liever geen suiker? Voel je vrij het recept aan te passen!

Ingrediënten
 • 2 el boter
 • 1 groot ei (maat L)
 • 2 el melk
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1/4 cup suiker
 • 1/3 cup zelfrijzend bakmeel
 • snufje zoutBereiding

Smelt de boter in 20 tot 30 seconden in de magnetron. Meng de gesmolten boter met het ei, de melk, de vanillesuiker en de suiker tot een egale massa. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel en het zout toe en meng tot een egaal deeg. Verdeel het deeg over twee mokken en zet ze een voor een voor anderhalve tot tweeënhalve minuut in de magnetron. Lekker met een topping van chocolade- of vanilleglazuur, of gewoon met slagroom!


Mug Cake tips

Zin om gelijk met een van de bovenstaande receptjes aan de slag te gaan? Doe je voordeel met de onderstaande tips ’n tricks!

 1. Niet anti-gluten? Gebruik dan gewoon een gelijke hoeveelheid zelfrijzend bakmeel. Eerlijk gezegd geeft dat wel een beter resultaat… Maar zelf houd ik het bij boekweit- en amandelmeel.
 2. Cup maatbekers en el/tl maatschepjes zijn te koop bij elke huishoudwinkel (Blokkers en zo) en bij veel AH’s. Gelijk doen als je graag clean wil koken, want alle Amerikaanse recepten gebruiken deze maten!
 3. Natuurlijk kun je het beslag ook in iets anders dan een mok in de magnetron bereiden. Vermijd wel plastic bakjes of bekers, want sommige soorten plastic (melanine bijvoorbeeld) schijnen bij verhitting of contact met warm eten chemicaliën in je eten te lekken. Glas of keramiek is prima.
 4. Vul je mok/kom/glas/jampotje nooit tot meer dan de helft. Door het ei en het bakpoeder rijst je cake anders de pan – euh – de mok uit.
 5. Houd je baksel goed in de gaten! Begin met de korst aangegeven bereidingstijd en check of je cake stevig aanvoelt. Zo niet, zet de magnetron telkens voor 15 seconden extra aan tot de hij dat wel doet.
 6. De bovenstaande eieren gaan uit van een groot (L) ei en geven genoeg beslag voor twee mokken. De maat van je ei staat op de doos. Wil je liever een Mug Cake, gebruik dan een kleinere eieren (maat S) en halveer de rest van de ingrediënten.
 7. Ja, je kunt veilig Mug Cakes eten, het ei is niet meer rauw. Ei stolt pas bij verhitting boven de 70 graden Celcius, waarbij mogelijk schadelijke bacteriën gedood worden. Ben je zwanger? Dan kan ik me voorstellen dat je het risico desondanks liever niet loopt. Bak dan gewoon wat lekkers voor jezelf in de oven!
 8. Mug Cakes zakken in, dat hoort erbij. Dat betekent niet dat je iets verkeerd gedaan hebt, het komt gewoon door de manier van bereiden.
 9. Ok, ongezond zijn de cleane Mug Cakes niet gelijk te noemen. Maar ze bevatten wel relatief heel veel koolhydraten en veel minder eiwit. Omdat het goed is bij elke maaltijd ook wat eiwitten te eten, is het slim bij je Mug Cake een portie zuivel te eten. Een flinke schep kwark of Griekse yoghurt is er erg lekker bij, eventueel zelfs als frosting, aangemaakt met vanille proteïnepoeder.

Wat is jouw favoriete Mug Cake recept? En welke van de bovenstaande Mug Cakes zou jij echt een keer willen proberen?

Klik hier om mijn blog via Bloglovin’ te volgen!

2 Reacties to “Mug Cake Love!”

 1. zonderzooi 27 maart 2014 bij 08:29 #

  Jaaa mugcakes zijn echt geweldig, lekker!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s