Je druk maken om je BMI is zo 2013

27 Mrt

2 inspiratie 15

Ik heb het niet zo op het voedingscentrum. Niet alleen om hun recente geraaskal over superfoods, maar ook om hun zwartgallige kijk op een gezond gewicht. Ik ben nu eenmaal niet miss slanke den, nooit geweest ook. Maar zo demotiverend als het voedingscentrum daarop reageert, daar gaan me de haren van overeind staan.

“Probeer af te vallen”

Er is een periode geweest waarin mijn BMI net boven de 25 uitpiepte, terwijl mijn taille onder de grens voor ondergewicht (<68 cm) kwam. Die mix bestond niet eens in de tabel van het voedingscentrum. De combi ‘gezonde taille & licht overgewicht’ gaf het opbeurende bericht: “Probeer af te vallen. Hoewel je taille-omvang nog gezond is, zal deze snel volgen.”

Daar stond ik dan, met m’n toch vrij strakke, maar inderdaad wat zware (want gespierde) lijf.

Gelukkig ben ik onderhand van het BMI-complex genezen. Er zijn echt wel nuttigere dingen om je druk over te maken dan de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Je taille-heup-ratio bijvoorbeeld, de vetverdeling over je lichaam, of je hoeveelheid spiermassa zijn veel betere voorspellers van je toekomstige gezondheid, dan je BMI.

Er zijn echt wel nuttigere dingen om je druk over te maken dan de verhouding tussen je lengte en je gewicht

arthlete.tumblr.com

Taille-heup ratio

Uit steeds meer onderzoek blijkt, dat het ene vet het andere niet is. Buikvet beïnvloedt je hormoonspiegel en vergroot daarmee de kans op diabetes. Vetcellen op de billen, heupen en dijen zijn wat dat betreft veel onschuldiger. Daarom wordt de verhouding tussen de taille-omtrek en de heupomtrek als een goede graadmeter voor een gezond gewicht gezien. Hoe kleiner de taille in verhouding met de heupomvang, hoe gunstiger dit hormonaal gezien is.

1 inspiratie 4

Je kunt heel eenvoudig zelf je taille-heup ratio uitrekenen. Meet je taille op het smalste punt en meet de heupomvang op het breedste punt. Deel de taille-omtrek in centimeters door de heupomtrek in centimeters. Bij vrouwen is een getal van circa 0,7 ideaal. Bij meer dan 0,85 is bij vrouwen sprake een ongezondere vetverdeling.

Buikvet

Bij de bovenstaande methode kom ik met mijn slanke taille mooi weg, maar ook deze methode kan bedrieglijk uitpakken. Vrouwen die aan Olympic Weight Lifting doen hebben bijvoorbeeld behoorlijk massieve en grote buikspieren, waardoor de taille-omvang toeneemt. In zo’n geval is het beter naar de hoeveelheid buikvet te kijken. Ook bij mensen die goed scoren op de taille-heup ratio, kan rond de inwendige organen te veel vet opgeslagen zitten. Dit lichaamstype wordt ook wel TOFI (Thin on the Outside, Fat on the Inside) genoemd.

1 insp steffit dot com

In dit soort situaties kan het goed zijn een buikvetmeting uit te laten voeren. Dit kan alleen bij sportartsen of bepaalde medisch specialisten in het ziekenhuis.

Spiermassa

Uit een uitgebreid onderzoek dat gepubliceerd is in het American Journal of Medicine blijkt dat spiermassa een heel goede indicatie kan geven van de levensverwachting. Die voorspelling zou betere resultaten opleveren dan het kijken naar je BMI of je vetverdeling.

0 inspiratie push up

Uit onderzoek onder een grote groep ouderen is gebleken dat onder ouderen met een verder vergelijkbare gezondheid de ouderen met meer spiermassa significant langer leefden.

1 strong is the new skinny

Jammer genoeg moet nog onderzocht worden wat het ideale spierpercentage voor jongere mensen is, maar dat krachttraining positief voor je gezondheid is, is een feit! (zie ook mijn eerdere berichtje Spiermassa & gewichtsverlies)

Spiegel en spijkerbroek

Misschien nog wel belangrijker dan je BMI, je taille-heupratio en je vet- en spierpercentage bij elkaar, is hoe je je voelt in je lichaam.

Stress en gejojo zijn ongezonder dan een paar kilo overgewicht

Word je vrolijk als je jezelf in de spiegel ziet? Past je favoriete spijkerbroek nog als gegoten? Dan zit je goed! Want zowel stress over je lichaam als gejojo als gevolg van te hoog gegrepen afvalpogingen zijn vele malen ongezonder dan een paar kilo overgewicht.

0 happy youre beautiful

Hoe kijk jij aan tegen het BMI als graadmeter voor een gezond gewicht? En wanneer zit jij lekker in je vel?

2 Reacties to “Je druk maken om je BMI is zo 2013”

  1. Gewoon Mijn leven 27 maart 2014 bij 11:57 #

    Leuk artikel! Fijne blog heb je 🙂

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s