Coping strategieën en gezond gedrag

4 Apr
Een coping strategie is een manier om met problemen om te gaan. Ieder mens heeft een scala aan coping strategieën tot zijn beschikking. Ze helpen je vaak verder, maar kunnen je ook in de weg zitten, doordat ze je bijvoorbeeld niet helpen het eigenlijke probleem op te lossen.

feelgood-andhealthy.tumblr.com

Freud, een twintigste-eeuwse psycholoog, ordende de verschillende coping strategieën in acht categorieën. Hoewel je coping strategieën bij alle problemen in je leven gebruikt (van een lekke band tot een overleden oma), kan kennis van deze mechanismes je ook helpen je bewust te worden van ongezond gedrag, om zo de stap naar gezonder gedrag te zetten.

Ontkenning

Zolang het lukt jezelf voor de gek te houden, lijkt het alsof je geen probleem hebt. Je geeft bijvoorbeeld aan jezelf niet toe dat je een eetprobleem hebt, of echt een paar kilo af moet vallen.

Onderdrukking

Onderdrukken is iets anders dan ontkennen. Onderdrukking is bijvoorbeeld het niet na willen denken over hoeveel je eerder die dag gegeten hebt, omdat je weet dat je daarvan in de stress zou raken.

Reactieformatie

Als je het tegenovergestelde doet van waar je eigenlijk onbewust behoefte aan hebt, dan heet dat reactieformatie. Heb je eigenlijk het voornemen af te vallen, maar hoe meer je dat wil, hoe voller je jezelf propt, dan heb je last van deze coping strategie.

Projectie

Als je je eigen problemen op anderen projecteert, kun je je tijdelijk beter over jezelf voelen. Kamp je zelf met overgewicht maar weet jij altijd precies aan te wijzen wie allemaal echt een paar kilo kwijt moet, dan valt dat onder deze coping strategie.

Regressie

Regressie is het in je gedrag teruggaan naar een eerdere, emotioneel veilige fase in je leven. Het maken van comfort food dat je aan vroeger doet denken is hier een voorbeeld van.

Rationalisatie

Praat je jezelf aan dat je probleem wel meevalt, omdat er zoveel mensen met overgewicht zijn, of dat je juist gezond bezig bent met je (te extreme) tijdsbesteding aan sporten, dan pas je rationalisatie toe. Ook dingen als ‘Ja, maar ik heb mijn best ook niet gedaan’ of ‘Ja, maar de voedselindustrie maakt het onmogelijk om gezond te eten’ zijn vormen van rationaliserende gedachten.

Verplaatsing

Bij verplaatsing reageer je je gevoelens af op iets of iemand anders. Je baalt van jezelf en van je leefstijl, maar in plaats van dat je daarmee aan de slag gaat, maak je ruzie met je vriend of op je werk.

Sublimatie

Lukt het je om op een gezonde manier met je problemen om te gaan, dan noemen we dit sublimatie. Stel dat je bijvoorbeeld vaak teveel eet in sociale situaties omdat je je dan onzeker voelt, dan zou het goed kunnen zijn aan die onzekerheid te gaan werken. Bijvoorbeeld door op een vechtsport of op toneel te gaan. Daardoor vind je een gezondere manier om met het eigenlijke probleem (de onzekerheid) om te gaan, waardoor je je eerdere coping strategie (ontkennen, overeten) niet meer nodig hebt.

Gezond gedrag

De kunst is vooral om je bewust te worden van de manieren waarop je met problemen omgaat. Misschien herken je iets van de bovenstaande mechanismes, misschien ook niet. Maar door regelmatig op een ontspannen manier te kijken naar hoe je reageert op tegenslag, kun je veel over jezelf leren. Sommige mensen vinden meditatie of ontspanningsoefeningen hiervoor prettig, anderen houden een dagboekje met notities over dit soort dingen bij. Dat is allemaal ok! Als je maar bereid bent om eerlijk naar jezelf te kijken en uit te zoeken wat nu écht het probleem is. Daar kom je verder mee!

2 Reacties to “Coping strategieën en gezond gedrag”

  1. Desiree Wassenaar 4 april 2014 bij 23:38 #

    Heeeel interessant! X

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s