De 5 beste fitness-accessoires

13 Apr

fitness

Op Telsell komen de meest idiote kamervullende fitnesstools voorbij. Maar ik beloof je, ook zonder de Wonder Core, de AB Prince Pro of de Body Crunching Powercraft kun je thuis prima aan de slag!
In ons huis heb ik een lege slaapkamer omgetoverd tot fitness-hok. Als ik geen zin/tijd heb buiten te trainen of naar de sportschool te gaan, dan werk ik me daar in het zweet. Lijkt jou dat ook relaxed? Dan heb je zeker wat aan de volgende vijf fitness-toppers.

Kettlebell

fitness-accessoires-top2

Vergeet dumbbells, halters en stangen met gewichten. Veel effectiever en lekkerder train je met een kettlebell. Kettlebells (modelletje: gietijzeren koebel) zijn ontworpen om zwaaibewegingen mee te maken. Daardoor kun je ze gebruiken voor kracht- en cardiotraining waarbij je je hele lichaam gebruikt, omdat je bij de zwaaibewegingen je je hele lichaam nodig hebt om stabiel te blijven.

Mijn favoriete kettlebell-oefening is de kettlebell swing, zoals op de afbeelding hieronder. Als de basisswing goed gaat en het je lukt de kettlebell mooi in het verlengde van je armen te laten zwaaien, kun je bijvoorbeeld oefenen met het overpakken van de ene naar de andere hand. Dat vind ik zelf heel leuk om te doen! Je voelt je bijna circusartiest ;).

kettlebellswing1

Een goeie richtlijn voor het juiste gewicht is 8-16 kg voor vrouwen. 8 kilo voor ongetrainde vrouwen, 12 kilo voor vrouwen die wel eens aan krachttraining doen en 16 kg voor sterke en fitte vrouwen. Controle is superbelangrijk bij het trainen met een kettlebell, dus bij twijfel kun je het beste eerst een tijd met een wat lager gewicht trainen.

Op kettlebellinfo.nl vind je meer informatie en allerlei oefeningen voor de kettlebell. Bij bol.com kun je voor zo’n vijfendertig euro prima kettlebells kopen.


yoga-matjeyogamat


Een yogamatje is een absolute must! Niet alleen voor yoga-practices, maar ook als je eigenlijk helemaal niks met yoga hebt. Een matje zorgt voor grip, voorkomt dat je de (koude) vloer voor stijve spieren zorgt en maakt dat je ook op anders pijnlijke ondergrond (betontegels buiten, bijvoorbeeld) goed aan de slag kunt.


1 hippe yogamatjes


Ik heb zelf het paarse matje op de bovenste foto, maar er zijn ook supermooie en hippe yogamatjes te koop. In dit artikel van designsponge.com kun je daar veel inspiratie voor opdoen.

Elastieken199-5001-1_507cf4403856f


Fitness-elastieken (body bands, dyna-bands, resistance bands) zijn ideaal voor krachttraining thuis. Ik heb in de VS voor nog geen acht euro drie elastieken gekocht bij de WallMart. In Nederland zijn fitnesselastieken bij elke Perry- of Intersport te koop. Zelf vind ik ronde elastieken ideaal, omdat je daar minder problemen met vasthouden hebt dan met langwerpige varianten. Je hebt ook elastieken met handvatten, maar daarmee kun je lang niet alle oefeningen doen.

Het is slim om gelijk een setje verschillende elastieken te kopen, van heel soepel tot vrij stug, zodat je bij elke oefening de juiste hoeveelheid weerstand hebt.
bodyband alle
Mijn favoriete oefeningen met een fitness-elastiek zijn voor de triceps (achter je hoofd en rug de band vasthouden en dan de bovenste arm naar boven uitstrekken) en de roeibeweging (band om voeten en in beide handen). Veel meer oefeningen vind je in deze PDF van gezondbewegen.nl. De opmaak is nogal saai en basic, maar het zijn wel precies het soort oefeningen dat je goed met een fitness-elastiek kan doen.

Fitness balsports-wellness-gymball

Met een fitness bal kun je oneindig veel oefeningen doen. Van begeleide squats tegen de muur en mountainclimbers tot plankstaan of brunches, vrijwel elke oefening is ook uitvoerbaar met behulp van deze ‘skippybal voor volwassenen’.


core-abdominal-and-lower-back-exercises-28

Veel oefeningen worden pittiger door het gebruik van de bal, omdat je naast het uitvoeren van de oefening zelf ook je lichaam in balans moet houden. Daardoor belast je je core-spieren. En een sterkere core is niet alleen sexy, maar beschermt je ook tegen blessures!

1 yogaballen

Een te kleine of te grote bal kan daarentegen juist blessures veroorzaken. Zorg daarom dat het formaat bij je lengte past.

  • Tot 155 cm: Ø 45 cm
  • Van 155 cm -165 cm: Ø 55 cm
  • Van 165 cm – 178 cm: Ø 65 cm
  • Van 179 – 190 cm: Ø 75 cm
  • Vanaf 190 cm: Ø 90 cm

In dit artikel op optimavita.nl van Marloes Waardijk worden een aantal goeie basisoefeningen met een fitnessbal behandeld.

Daarnaast kan je natuurlijk ook met veel kleinere ballen trainen, niet om op te liggen, maar om bijvoorbeeld tussen armen of benen te klemmen bij crunches of pilates-houdingen.

Springtouw

Happy-Woman-with-Jumping-Rope

Mijn beste fitness-aankoop in jaren is een fatsoenlijk springtouw. Van de zomer heb ik al uitgebreid geschreven over de voordelen van touwtjespringen.

60005_Skipping-rope-wire-cropped

Het is wel essentieel dat je een goed springtouwtje koopt: idealiter een speed rope (dat is een sneller, dunner touwtje dat soepel door de handvatten draait). Zoek op ‘speed rope’ bij bol.com en voor minder dan 20,- heb je een prima touwtje in huis.

Let’s sweat0 workout jump rope

Heb je de juiste fitnessmaterialen in huis? Dan kun je aan de slag! Bedenk van tevoren hoe je je training in wil richten en vergeet de warming-up en cooling-down niet. Erg handig bij thuistrainen is een intervaltimer, die je nu gewoon als app op je telefoon kan installeren. Ik houd 5 min warming up en dan 5 series van 30 seconden per oefening aan, waarbij ik acht verschillende oefeningen afwissel. Met een cooling down van 5 minuten ben je dan precies een half uur bezig: kort genoeg om voor de volle 100% te gaan, maar lang genoeg om je belangrijkste spiergroepen goed uitgeput te krijgen.

Train jij ook wel eens thuis? Welke accessoires gebruik je dan? En wat voor trainingsopbouw vind jij fijn?

Eén reactie to “De 5 beste fitness-accessoires”

  1. vintagirie 14 april 2014 bij 22:32 #

    Ik moet ook nog steeds een yogamatje hebben!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s