Een goed begin is het halve werk

21 Apr

Door elke (doordeweekse) dag in de basis hetzelfde te eten, houd je ruimte over bij bijzondere gelegenheden zonder schuldgevoel eens lekker te genieten. Door traktaties voor jezelf speciaal te houden, geniet je er ook veel meer van. Gezonder eten en meer genieten: dat is natuurlijk pure winst!

gezond ontbijtje

Vandaag een artikeltje over ontbijten. Rommelt je eetpatroon aan het begin van de dag al, dan wordt het heel lastig dat later op de dag weer recht te trekken. Heb je daarentegen een goeie gewoonte ontwikkeld met hoe je je eerste maaltijd van de dag invult, dan wordt het makkelijk aan die routine vast te houden. Zo heb je je eerste mentale schouderklopje alweer verdiend!

Belangrijkste maal van de dag

Vaak wordt gezegd dat het ontbijt het belangrijkste maal van de dag is. Uit veel onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten slanker zijn dan mensen die die gewoonte niet hebben. Toch hoeft dat verband geen oorzaak-gevolg relatie te hebben. Er is namelijk nog nooit met twee verder uniforme groepen geëxperimenteerd met het systematisch de ene groep wel en de andere groep niet laten ontbijten.

Hetzelfde geldt voor onderzoek waaruit blijkt dat mensen die het merendeel van hun dagelijkse energie-inname al voor 12:00 binnen hadden over het algemeen slanker zijn. Logisch: want veel van de typische ongezonde eet- en (alcoholische) drinkmomenten vinden plaats na 12:00. De mensen die die verleiding kunnen weerstaan (en dus relatief minder eten na de lunch) zijn automatisch slanker. Dat wil dus niet zeggen dat het voor iedereen slim is met een huge ontbijt je dag te beginnen, als je van jezelf weet dat je juist later op de dag vaak veel trek hebt.

1 ontbijtje

Mijn devies is dan ook: experimenteer met de verdeling van eten over de dag tot je een verhouding hebt gevonden waar jij je goed bij voelt. En het belangrijkste: stick to it!

Heb je echt geen honger?

Als jij je prettiger voelt door het ontbijt over te slaan en pas rond een uurtje of tien wat te eten: prima. Maar als je zelf eigenlijk wel weet dat je dat alleen maar doet om calorieën te besparen en je je daarom de eerste uren van de dag slap en trillerig voelt, dan wordt het misschien tijd te zoeken naar een mager maar vullend ontbijtje. Magere yoghurt met fruit bijvoorbeeld, of twee plakjes knäckebröd met 20+-kaas en komkommer. Beide ontbijtjes zijn nog geen 150 kcal en geven stofwisseling wel een goed begin van de dag.

lekker toetje healthemily

No hurries, no worries

Is tijdsgebrek jouw ontbijtvijand? Zoek dan daar een oplossing voor. De avond van tevoren je ontbijt vast in de koelkast zetten is natuurlijk ideaal. Maak eens ’s avonds al een flinke smoothie van (diepvries)aardbeien, banaan en zuivel. Zo’n zelfgemaakte smoothie is stukken gezonder dan een kant-en-klare Goedemorgen! Drinkyoghurt en minstens net zo lekker! Wil je je smoothie onderweg naar werk of school opdrinken? Online koop je voor een paar euro een prima shaker, waarmee je zeker bent van een goedgemixte smoothie. Mijn shakebaker van myprotein.com kostte nog geen drie euro!

Een goed ontbijt

Een ontbijtroutine gevonden waar je je prettig bij voelt? Probeer dan binnen je gewone aantal ontbijt-calorieen een ontbijtje te vinden waar allevier de volgende onderdelen inzitten:

 1. Een bron van vitamine C (fruit of groente)
 2. Een bron van gezonde vetten (een paar nootjes, zaden of pitten)
 3. Een bron van eiwitten (ei, zuivel, soja, peulvruchten of vlees)
 4. Een bron van langzame koolhydraten (havermout, volkoren brood)

2 ontbijtjes 2

Wil je op de calorieën besparen, doe dat dan vooral door de hoeveelheden van elke productgroep te verkleinen, niet door een heel onderdeel te schrappen. Wil je dat toch, schrap dan de vierde groep en houd de eerste drie onderdelen van een gezond ontbijtje in stand. Zo krijgt je lichaam de belangrijkste voedingsstoffen ’s ochtends al binnen en vermijd je cravings later op de ochtend.

Voorbeeldontbijtjes

 • havermoutpap met sojamelk, lijnzaad en een paar framboosjes
 • yoghurt met muesli van havermout, lijnzaad en pompoen- en zonnebloempitten en een half appeltje in kleine blokjes
 • bichermuesli van geraspte appel met water, citroensap, havermout en gehakte nootjes met een schep kwark
 • een plakje roggebrood een plak kaas en plakjes komkommer
 • een speltcracker met humus, een tomaat in blokjes en peper
 • miso-soep met verse groenten, tofu en een beetje noedels
 • een glas karnejus en een havermoutkoek met stukjes noot
 • hartige eiermuffins met pompoenpitten, tuinkruiden en fijne groenten
 • bananen-eier-havermoutpannenkoek met wat lijnzaad

Wat is jouw lievelingsontbijtje? En heb jij een vaste routine met wat je ’s ochtends eet?

17 Reacties to “Een goed begin is het halve werk”

 1. Tessa 21 april 2014 bij 17:11 #

  Wat een fijn artikel ! Ik eet s’ochtends meestal 2 rijstwafels en een appel ❤

  • Willemijn 22 april 2014 bij 10:24 #

   Mjummie! Klinkt goed! Misschien kun je een rijstwafel switchen voor een klein beetje pindakaas op de appel? Dan heb je gelijk wat extra eiwitten en goede vetten in je ontbijten!

 2. Janneke 22 april 2014 bij 09:57 #

  Wat een leuke en frisse blog heb je! Ik blog zelf ook, dus erg leuk om jouw blog te lezen!
  Ik ga je volgen op Bloglovin en ben benieuwd naar je toekomstige artikelen,

  ciao!
  Janneke

  • Willemijn 22 april 2014 bij 10:23 #

   Wat leuk om te horen, dankjewel! Ben benieuwd wat je van de komende artikelen vindt!

 3. Marlijn 22 april 2014 bij 11:41 #

  Leuk dat je weer blogt 🙂 Ik eet sochtends altijd havermout met sojamelk, banaan, lijnzaad en noten (walnoten/amandelen).. maar ik eet dus bijna altijd een banaan sochtends, is het niet beter om te varieren met fruit? (Banaan vind ik best goedkoop en makkelijk vandaar dat ik banaan gebruik ;))

  • Willemijn 22 april 2014 bij 11:51 #

   Leuk dat je weer reageert! 🙂

   Ik denk dat het geen kwaad kan om elke dag een banaan te eten hoor, als jouw spijsvertering daar geen last van heeft ten minste. Variëren is natuurlijk wel goed, maar dat hoeft niet per se bij het ontbijt. Als de door de dag heen ook fruit eet en dan citrusvruchten, kiwi’s, bessen, appels, et cetera afwisselt, dan is er geen probleem. Diepvriesfruit is trouwens erg lekker en een goedkope en goeie aanvulling op vers fruit. Bijvoorbeeld frambozen uit de vriezer zijn prima in een kommetje yoghurt!

   • Marlijn 23 april 2014 bij 11:03 #

    Thanks voor je reactie, helaas heb ik geen diepvries (haha klinkt dit heel stom?:P) dus dat wordt lastig, maar zodra ik er eentje heb zal ik je tip opvolgen:)

   • Willemijn 24 april 2014 bij 14:53 #

    Oe, da’s wel onhandig!! Maar diepvriesfruit in de koelkast houdt ’t ook wel een dag of twee uit, zeker als je het in smoothies en zo gebruikt heb je daar geen last van.

 4. xjenniferrx 24 april 2014 bij 10:21 #

  Heel fijn en handig artikel

 5. Miss Maai 24 april 2014 bij 22:23 #

  Top artikel! Ik eet meestal yoghurt met muesli en een stuk fruit, lekker makkelijk in de ochtend! 🙂

  • Willemijn 25 april 2014 bij 08:46 #

   Da’s inderdaad een supereasy en lekker ontbijtje! Zitten er nootjes of zaden en pitten in je muesli? Dan heb je je ontbijt helemaal compleet!

 6. zonderzooi 26 april 2014 bij 21:56 #

  Ziet er lekker uit deze havermoutpapjes! Ik eet zelf ook altijd een groot ontbijt, daardoor heb je gedurende de dag een stuk minder honger.

 7. Lyana Van Mingeroet (@Birds4free) 27 april 2014 bij 15:14 #

  Goed artikel. De laatste tijd let ik ook wat meer op mijn ontbijt, nadat ik mij bewust ben geworden dat het heel belangrijk is. Ik probeer nu wat af te wisselen met muesli en havermout, maar eigenlijk zou ik nog gezonder moeten proberen te eten ’s ochtends :/

  • Willemijn 27 april 2014 bij 17:22 #

   Ik denk dat het al heel goed is dat je je bewust bent van hoe belangrijk gezond eten is! Zodra de muesli & havermout een gewoonte geworden is (en je er dus niet meer over na hoeft te denken), dan kun je altijd proberen ’t weer een stapje gezonder te maken, toch?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegan yoghurtvariatie | Fit voor het leven - 30 april 2014

  […] schreef ik al over het belang van een gevarieerd ontbijtje. Toevallig heeft Alpro nu ook een campagne om te laten zien hoe gevarieerd je kunt ontbijten met […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s