Mijn lifestyle

26 Apr
De afgelopen tijd heb ik een paar vragen over de mail gekregen over mijn eetpatroon. ‘Mijn eetpatroon’, goh, wat klinkt dat lekker steady. Toch is het dat de afgelopen jaren alles behalve geweest. Van periodes waarin ik maximaal drie keer per dag at, tot periodes met wel acht kleine maaltijden, ik heb van alles geprobeerd. Vaak voor een korte periode, maar soms ook met succes.

healthemily.tumblr.com

In zo’n succesperiode, met een ritme dat past bij je leven, zit ik nu ook. Heerlijk is dat! Het gevoel om niet meer zoveel na te hoeven denken over gezond leven, waarbij gezonde keuzes als vanzelf gaan. Op de zeldzame momenten dat ik daar bewust bij stilsta, ben ik daar erg dankbaar voor. Want wat heb ik veel energie in mijn leven verspild aan stress en twijfel over eten, sporten, et cetera.

Het is absoluut niet mijn bedoeling met mijn manier van leven een oordeel te geven over hoe andere mensen eten, sporten en ontspannen. Maar ik kan me voorstellen dat een artikeltje met achtergrondinformatie wel leuk om te lezen is, en misschien inspireert het je ook wel zelf een paar veranderingen in je leefstijl door te voeren!

Eetpatroon

Op doordeweekse dagen eet ik eigenlijk dagelijks praktisch hetzelfde menu, van ongeveer 1500 kcal. Zo houd ik voldoende ruimte over voor wat extra’s in het weekend of op feestjes, zonder dat ik me daar schuldig over hoef te voelen.

Ontbijt: pap van circa 28 g havermout, een paar rozijnen, wat zaden en pitten (lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten) en half/half sojamelk zonder suiker en water.

Op het werk: twee speltcrackers met panpankaas en plakjes komkommer, twee stuks fruit (grapefruit, kiwi, appel), wat rauwkost. Soep van een half zakje rauwkost en ½ verpakking instant noedels.

Na het werk: appel in dunne plakjes met 1 el pindakaas en een handje gemengde nootjes en rozijnen

Avondeten: een kleine portie koolhydraten (zo’n100 kcal), ruime hoeveelheid groente en een stukje vlees of vis

Laat: eventueel nog een stuk fruit

2 fruitjes mango

Drinken

Het is natuurlijk zonde het bovenstaande eetpatroon te verpesten met suikerrijke frisdrank of zoete fruitsapjes. Maar voor een cappuccino of koffie verkeerd is zo voldoende ruimte, dus als ik met vriendinnen ergens wat ga drinken bestel ik zeker niet alleen maar thee! De rest van de dag drink ik wel alleen thee en water, eventueel met wat munt, basilicum of een citroentje.

Qua alcohol probeer ik nu even helemaal niet te drinken, al gaat dat me niet zozeer om de calorieën overigens. Eerder dronk ik altijd alleen in gezelschap (feestjes, visite, mensen te eten) en dan doordeweeks maximaal een wijntje en in het weekend maximaal drie.

Ik ben absoluut geen fan van light frisdranken. Omdat ik nu even geen alcohol drink, maak ik in de kroeg de keuze voor spa rood met een citroentje. Natuurlijk komt die spa soms echt mijn neus uit. Dan kies ik voor een of twee glazen light-frisdrank; het liefst cassis of icetea, maar vaak is er alleen cola light beschikbaar, dus dan wordt het dat.

Supplementen

Er zijn periodes geweest dat ik heel fanatiek was met supplementatie. De laatste tijd is dat niet meer het geval. Ik slik alleen nog elke ochtend een brede multivitamine en een capsule met tarwekiemolie. Ook vervang ik zo nu en dan een eetmoment uit het bovenstaande schema door een eiwitshake. Dat doe ik een a twee keer in de week, vooral als ik haast heb en direct na een training wel wat moet eten voor het spierherstel.

Bewegen

Ik probeer nu elke dag even te sporten, maar maak er geen halszaak van als dat een keertje niet lukt. Wel maak ik dan de daaropvolgende dag er een prioriteit van om dan in elk geval wel te sporten. In de praktijk komt dat erop neer dat ik zo’n vijf tot zes keer in de week train. Ik focus de laatste tijd op HIIT-trainingen en andere korte trainingen. Het idee dat je met een halfuurtje alweer onder de douche staat, maakt voor mij de stap om te gaan trainen veel kleiner.

Uiteindelijk bestaat volgens mij elk evenwichtig trainingsschema uit een mix van drie onderdelen: sprinttrainingen, duurtrainingen en krachttrainingen. Naast de HIIT-trainingen maak ik dus ook tijd voor duur- en krachttraining.

1 krachttraining

Mijn duurlopen heb ik vervangen door duurtrainingen op de wielrenfiets, omdat de kans op blessures bij fietsen veel kleiner is. Ik wielren minimaal een keer in de week circa 90 minuten op hoog tempo. Als dat door het weer niet kan, doe ik een dubbele spinningles in de sportschool.

Ik heb geprobeerd elke dag een paar kleine krachtoefeningen in mijn dagelijks leven in te bouwen. Zo doe ik lunges terwijl ik mijn havermoutpap maak en maak ik al squattend de douche droog. Daarnaast doe ik twee keer in de week een HIIT-krachtcircuit waarin ik onderdelen uit de bokstraining (stoten en kicks) afwissel met verschillende krachtoefeningen (plankstaan, opdrukken, wall sits, butterfly).

Ik doe telkens maximaal tien trainingen hetzelfde krachtcircuit, waarna ik het schema overhoop gooi. Zo voorkom ik dat ik te lang dezelfde oefeningen doe en dus mijn lichaam te eenzijdig train, maar tegelijk zorg ik ervoor dat ik wel focus op enkele bewegingen in plaats van met dertig oefeningen tegelijk bezig te zijn.

Ontspannen

Ik gebruik een mindfullness-app om elke dag even te mediteren. Met ‘even’ bedoel ik in dit geval echt heel even, want ik doe dit dagelijks maar 5-15 minuten, afhankelijk van hoeveel tijd ik heb en mijn motivatie. Het idee daarachter is dat het makkelijker is een kleine gewoonte (dagelijks 5 minuten mediteren) aan te leren, dan twee keer in de week een half uur tijd voor meditatie vrij te maken. Uitbouwen naar uitgebreidere meditatiesessies kan altijd nog.

mindfullness2

Verder gun ik mezelf uit mijn werk altijd even rust. Ik zet een kop thee en lees de krant even door. Dit rustmomentje is heel belangrijk voor mij; ik mis het echt als er om wat voor reden dan ook geen tijd voor is.

Iets anders wat mij veel ontspanning geeft is altijd gelijk even de boel op te ruimen na het avondeten. Anders heb ik de hele avond het gevoel dat ‘ik nog wat moet’.

Stel je vraag!

Ik hoop dat ik jullie een beetje een beeld heb kunnen geven van mijn lifestyle. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Heb je ook een vraag, over voeding, gezondheid, sport of ontspanning? Stel hem hieronder of stuur me een email via de contactpagina!

7 Reacties to “Mijn lifestyle”

 1. jouvence 26 april 2014 bij 23:13 #

  handig om te lezen.! ik wil ook gezonder gaan leven, maar vind het soms toch wel lastig. weet niet van alles wat ik wel mag en wat ik beter kan laten staan. xx

  • Willemijn 26 april 2014 bij 23:39 #

   Dankjewel, lief van je!

   Uit ervaring weet ik hoe frustrerend het kan zijn om gezonder te willen leven en alle twijfel over mag wel/mag niet die daarbij hoort. Ik denk dat je op de lange termijn het beste af bent met kleine gezonde veranderingen, in plaats van in een keer al je gewoontes proberen te veranderen. Het is de kunst een evenwicht te vinden dat bij jou past!

   En stiekem weet je echt wel van veel dingen of het wel of niet zo gezond is, toch? Al laat je voortaan het koekje bij de koffie of thee liggen, zo klein kan een gezonde verandering zijn! 😉

 2. Anouk 26 april 2014 bij 23:45 #

  Leuk om te lezen! Welke mindfullness-app gebruik jij precies? Het klinkt namelijk erg interessant. 🙂

  • Willemijn 27 april 2014 bij 00:20 #

   Dankjewel! De app die ik gebruik heet Satisfy. Hij is gratis voor Android, maar allerlei extra’s kosten telkens wat extra. Ik gebruik nu alleen de gratis versie, maar misschien dat ik later ook wel wat uitgebreidere meditaties wil doen en dan kan je die dus bijkopen.

 3. Julie Hapjesprincess 9 mei 2014 bij 09:40 #

  Heel interessant!!! Ik sluit mezelf volledig aan bij zo’n levensstijl 🙂

 4. Anneleen 14 augustus 2014 bij 23:11 #

  Dit vond ik heel erg handig om te lezen! Ik moet voor mezelf ook zo een routine vinden, dat maakt het allemaal wel iets makkelijker lijkt me 🙂

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s