Afval- en gifvrij leven

29 Apr
Vanmorgen las ik twee artikelen die me aan het denken hebben gezet en die ik daarom graag met jullie wil delen. Ik beschouw mezelf als een behoorlijk bewuste en kritische consument, maar zo af en toe is een kleine wake-up call zeker welkom! Vraag jij je ook af of het echt nodig is zoveel verpakkingsmateriaal weg te gooien? Of zoveel chemicaliën te gebruiken om er mooier uit te zien? Lees dan gauw verder!

1 100p gifvrij2

Gifvrij

Via via kwam ik dit artikel tegen op afterdrk.com, waarin Sabrina zich voorneemt voor “natural make-up” te gaan (haar punt 8. op het onderstaande lijstje met goede voornemens, dat verder ook heel inspirerend is!), in plaats voor de chemische troep die ze nu gebruikt.

to do in 2014 - sabrina

Eerder schreef ik al over het risico van schadelijke stoffen in cosmetica en in hoeverre biologische cosmetica gezonder is dan normale cosmetica. Dit is dus een onderwerp dat zeker mijn interesse heeft. Jammer genoeg heb ik daar de laatste tijd heel weinig mee gedaan..

Garance Doré over natural beauty

Ik ben dus heel blij dat Sabrina daar in haar artikel weer even de aandacht op vestigde. Zij verwijst daarbij naar dit artikel van de Française Garance Doré, die in het Engels over make-up en mode blogt. Garance vertelt in dit artikel uitgebreid waarom zij ervoor gekozen heeft afstand te doen van veel chemische make-up, in een mooi en persoonlijk verhaal dat zeker het lezen waard is. In de reacties op dit artikel is ook heel veel informatie te vinden over make-up DIY’s en merken met goeie natural producten. Een aanrader dus!

Schermafbeelding 2014-04-29 om 09.18.28

Cosmetica scanner

Een andere goeie tip uit haar artikel is de app Think Dirty, waarmee je barcodes van je cosmetica kan scannen om informatie te krijgen over de samenstelling. Daarbij geeft die app je ook nog advies over een vergelijkbaar, maar ‘schoner’ product! Helaas is de app nog niet beschikbaar voor Android.

Ik weet in elk geval wat me te doen staat: bewuster op zoek naar minder schadelijke alternatieven voor mijn dagelijkse cosmetica en de clean cosmetics die ik al gebruik hier wat meer in de spotlights zetten. En misschien join ik binnenkort wel een 30-dagen challenge om bewuster met cosmetica om te gaan..

Schermafbeelding 2014-04-29 om 09.22.09

Afvalvrij

Naast het artikel over natural beauty en clean cosmetics, las ik vanmorgen nog een inspirerend artikel. In Trouw stond vanochtend een groot stuk onder de kop Op naar 1 liter afval per jaar, waarin Emily-Jane Lowe het opneemt tegen de weggooimaatschappij. Ik vond dit echt een inspirerend artikel. Voedsel bewaart ze in zelfgemaakte katoenen tasjes en ze neemt zelf glazen potten mee naar de markt om daar koffie, thee en havermout in te vervoeren.

5 principes

Volgens het artikel heeft afvalvrij leven vijf basisprincipes:

 • Refuse
 • Reduce
 • Reuse
 • Recycle
 • Rot

Mijn afval scheid ik netjes, we hebben een composthoopje achterin de tuin en ik herbruik graag ‘schattig’ afval (jampotjes bijvoorbeeld). Maar op het gebied van refuse en reduce is er voor mij nog heel veel winst te behalen..

Schermafbeelding 2014-04-29 om 08.46.34

Met het schaamrood op de kaken moet ik toegeven dat ik zelf maar al te vaak gewoon bij de AH kilo’s in plastic verpakte verse producten koop. Appels, komkommer en zelfs kroppen sla zijn tegenwoordig verpakt.. Waarom eigenlijk?

Afvalvrij bloggen

Emily-Jane blogt over haar streven naar een afvalvrij leven op levenzonderafval.blogspot.nl. Via deze website verkoopt ze ook allerlei katoenen tassen en mandjes en met bijenwas geïmpregneerde doeken, die je kunt gebruiken om in de koelkast potjes luchtdicht af te sluiten, eigenlijk net zoals je normaal plastic- of aluminiumfolie gebruikt.

Schermafbeelding 2014-04-29 om 08.46.48

Heel fascinerend vond ik het lijstje met producten waarvan Emily-Jane nog steeds afval overhoudt: melk, boter en wc-papier. Van alle andere producten is het dus mogelijk een afvalvrij alternatief te kopen!

Go Natural

Toevallig is er best veel overlap tussen gif- en afvalvrij leven, bijvoorbeeld op het gebied van cosmetica en schoonmaakproducten. Aan de ene kant gaan er steeds meer stemmen op voor clean cosmetics, zonder veel chemische troep, en aan de andere kant laat Emily-Jane zien dat het goed mogelijk is je eigen cosmetica en schoonmaakproducten te maken, wederom zonder duizend-en-een toegevoegde stofjes. Voor maar 15,- kun je je al aanmelden voor een workshop waarin ze je leert zelf je eigen deodorant, lippenbalsem en tandpasta te maken.

Schermafbeelding 2014-04-29 om 08.46.21

Biologisch, eigenlijk heel logisch

Ook op andere vlakken is een afvalvrij leven vaak een gifvrij leven. Vrijwel alle bewerkte producten worden in bergen verpakkingsmateriaal geleverd, terwijl bijvoorbeeld boerenkaas (zonder additieven en kleurstoffen) zo van het mes te koop is bij de betere kaasboer.

Helemaal om ben ik nog niet, maar deze artikelen hebben me zeker geïnspireerd nog weer wat vaker voor de groene optie te kiezen, mijn boodschappen op de markt of bij kleine winkeltjes te halen, in plaats van bij de plastic kampioenen die veel supermarkten helaas zijn.

Wat vind jij?

Vind jij het belangrijk te letten op de hoeveelheid afval die je boodschappen met zich meebrengen? Kijk jij bewust naar de ingrediëntenlijst van de cosmetica en schoonmaakproducten die je gebruikt? Of moet boodschappen doen vooral makkelijk zijn?

Klik hier om mijn blog via Bloglovin’ te volgen!

3 Reacties to “Afval- en gifvrij leven”

 1. Eline 29 april 2014 bij 12:38 #

  Hé wat leuk, ik las net exact het artikel uit de Trouw! Inderdaad heel inspirerend! Ik probeer tegenwoordig in de supermarkt wel op te letten of iets in de verpakking zit, maar het is bijna niet te doen. Ik ben groot fan van de markt, daar kan je alles los halen, zelfs de kaas.
  Qua cosmetica gebruik ik graag zo natuurlijk mogelijke shampoo en douchegel, en ik maak regelmatig schoon met azijn en citroen. Maar dan nog, ik laat met mijn kleine huishouden echt wel mijn sporen na. Blijft een uitdaging je ‘footprint’ zo klein mogelijk te maken!

  • Willemijn 1 mei 2014 bij 22:51 #

   Wat toevallig dat je ook net dat artikel las! Wat goed dat je ook met schoonmaakmiddelen zo goed bezig bent! Met cosmetica ben ik wel heel precies, maar met schoonmaakmiddelen kies ik nog te vaak voor makkelijk…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegan yoghurtvariatie | Fit voor het leven - 30 april 2014

  […] in lijn met mijn artikeltje van gisteren, is het eigenlijk natuurlijk superzonde hoeveel verpakkingsmateriaal er gebruikt wordt voor dit […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s