Vegan yoghurtvariatie

30 Apr
Vandaag is de laatste dag van de Vegan Challenge, waaraan meer dan anderhalfduizend Nederlanders mee hebben gedaan. Jammer genoeg hoorde ik hier pas half april over, maar voor de Vegan Challenge in oktober dit jaar sta ik op de perslijst 🙂 Daar horen jullie dus zeker meer over!

Schermafbeelding 2014-04-30 om 11.29.41

Steeds meer mensen proberen vegetarisch of veganistisch te eten, soms fulltime, maar vaak ook als flexitariër. Maar als je standaard met een kom yoghurt of kwark ontbijt, kan een overstap naar een veganistisch alternatief daarvoor lastig zijn. Speciaal voor alle veganisten & flexitariërs verkoopt Alpro, bekend van de sojamelk, sinds een jaar ook sojayoghurt in Nederland, onder de naam Mild & Creamy.

Laatst schreef ik al over het belang van een gevarieerd ontbijtje. Toevallig heeft Alpro nu ook een campagne om te laten zien hoe gevarieerd je kunt ontbijten met hun vegan variant op yoghurt. Daarover schrijf ik morgen meer, omdat Mild & Creamy helaas niet in mijn April Sugar Challenge past, die, net als de Vegan Challenge morgen afgelopen is.

Too sweet or not too sweet

Daarmee komt gelijk mijn belangrijkste puntje van kritiek op Alpro’s Mild & Creamy boven tafel: de samenstelling.

Schermafbeelding 2014-04-30 om 11.28.39

Zoals je hierboven kan zien, is het belangrijkste ingredient van deze sojayoghurt, na water en soja, suiker.
Tricalciumcitraat is een verbinding van citroenzuur met calcium. Het is bedoeld om het product wat minder zoet te laten smaken.
Hetzelfde geldt voor citroenzuur en natriumcitraat.
Zeezout is een natuurproduct, maar het blijft belangrijk niet te veel zout binnen te krijgen. In melkproducten zit van nature overigens ook wat zout, ongeveer de helft van de hoeveelheid die Alpro aan de sojayoghurt toevoegt.
Pectine en lecithine zijn stabilisatoren, die ook van nature in bepaalde producten aanwezig zijn. Pectine wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om jam zijn stevigheid te geven.
Aroma kan eigenlijk van alles zijn. Ik vind het nooit zo prettig als ergens alleen ‘aroma’ op staat, omdat je dan geen idee hebt van de werking en de samenstelling van die stof.
Ascorbylpalmitaat is een chemisch gefabriceerde stof die als emulgator fungeert (voorkomt het schiften van de sojayoghurt), en toevallig ook zuurstof bindt, dus een anti-oxidant genoemd mag worden.
Beide yoghurtculturen zijn goede bacteriën, die je helpen je darmflora in balans te houden, mits ze er uiteindelijk levend terecht komen. Dit soort bacteriën wordt ook wel probiotica genoemd.
Tocoferolrijke extracten zijn extracten van een product dat rijk is aan vitamine E. Dit kan chemisch geproduceerd zijn, of bijvoorbeeld een extract van tarwekiemolie, dat van nature rijk is aan vitamine E. Het is me niet duidelijk waarom deze stof aan de sojayoghurt toegevoegd is, behalve misschien om bederven (door zuurstof, ook vitamine E is een anti-oxidant en bindt dus zuurstof) tegen te gaan.

Schermafbeelding 2014-04-30 om 11.28.54

De 2,1 gram suiker per 100 gram is overigens nog steeds minder dan de hoeveelheid suiker die van nature in normale melkproducten voorkomt. Dit schommelt vaak rond de 4,5 gram. Wel is melksuiker (lactose) een wat ingewikkelder molecuul dan de suiker in de sojamelk, waardoor je lichaam iets meer tijd nodig heeft deze te verteren. Met andere woorden: lactose heeft een lagere glycemische index dan de suiker die aan deze sojayoghurt toegevoegd is.

Al met al heeft Mild & Creamy naturel dus helemaal niet zo’n slechte samenstelling (er zitten niet echt heel schadelijke stoffen in), maar het kan zeker beter. Ik vind het vooral jammer dat Alpro zoveel additieven aan hun product heeft toegevoegd, terwijl dat volgens mij helemaal niet nodig is.

Sojayoghurt zonder suiker

Alpro is misschien wel de bekendste, maar niet de enige producent van veganistische ‘yoghurt’. Ook het bio-merk Sojade verkoopt haar sojayoghurt in Nederland. In meer vegan-oriented landen zoals de VS en Denemarken zijn nog veel meer verschillende merken plantaardige yoghurt te verkrijgen.

Schermafbeelding 2014-04-30 om 11.39.39

Hieronder zie je de ingrediënten en de voedingswaarde van Sojade yoghurt. Wat meteen opvalt is dat hier echt alleen water, soja en yoghurtculturen (goede bacteriën) inzitten. Grootste voordeel: dit product is heel veel puurder dan Alpro’s Mild & Creamy.

Schermafbeelding 2014-04-30 om 11.39.24

Hierdoor past deze yoghurt ook in een clean dieet zonder suiker of chemische E-nummers, of bijvoorbeeld bij behandeling van Candida, waarbij suiker vaak ook uit het dieet geschrapt wordt.

Hier tegenover staat jammer genoeg ook een flink nadeel: de yoghurt van Sojade is behoorlijk smakeloos. Ik heb daar onderhand zelf geen problemen meer mee, maar het is wel echt even wennen – zeker zonder toppings. Dit terwijl Alpro’s yoghurt ook prima au naturel te eten is. Bij gebrek aan emulgatoren kan de sojayoghurt van Sojade ook wat klonteriger/wateriger worden, maar dat is gewoon een kwestie van even goed doorroeren voor je gaat eten.

Home-made vegan yoghurt

Helemaal in lijn met mijn artikeltje van gisteren, is het eigenlijk natuurlijk superzonde hoeveel verpakkingsmateriaal er gebruikt wordt voor dit soort producten. Gelukkig is het ook heel goed mogelijk
zelf op basis van plantaardige melk ‘yoghurt’ te maken. Een goed Engelstalig artikel daarover lees je hier. Hierbij kun je in plaats van sojamelk ook bijvoorbeeld amandelmelk gebruiken, als je de oestrogeen-achtige stoffen (vrouwelijke hormonen) die van nature in soja voorkomen liever niet in al te grote hoeveelheden binnenkrijgt.

Denk je nu ook gelijk: “Maar die plantaardige melk zit toch ook in een verpakking?”, dan ben ik trots op je! Online zijn ook heel veel artikelen te vinden over hoe je zelf plantaardige melk maakt op basis van sojabonen, amandelen of andere producten. En die kan je bij steeds meer bio-winkels en natuurlijk op de markt zonder verpakkingen kopen.

Morgenochtend, als mijn Sugar-Challenge over is, ga ik met de beker Alpro Mild & Creamy die vanuit de koelkast naar me aan het schreeuwen is aan de slag. Dan laat ik jullie vier van mijn favoriete toppings zien!

Klik hier om mijn blog via Bloglovin’ te volgen!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s