Zelf amandelmelk maken

6 Mei
Ik heb zoiets leuks gedaan vandaag! Ik heb de hele keuken ondergekliederd en voor een volle vaatwasser aan afwas gezorgd, met als winst 1/4 L amandelmelk en een paar eetlepels amandelmeel. Klinkt niet echt als een successtory, of wel? Maar ik heb er wel heel veel plezier aan beleefd en dat is ook wat waard! En ik heb nu eindelijk een recept bij wat ik eerder altijd hutje-mutje deed. Dus daar profiteren jullie ook weer van.

Schermafbeelding 2014-05-06 om 15.37.37

Goedkoop, goedkoper, goedkoopst

Noten zijn over het algemeen behoorlijk aan de prijs en dat geldt zeker ook voor amandelen. Toevallig was ik gisteren bij de Turkse supermarkt bij ons in de buurt, waar ik flinke budgetinkopen gedaan heb. Voor in totaal 15,50 euro heb ik het volgende gescoord: 300 g amandelen, 300 g hazelnoten, 250 g zonnebloempitten, 250 g pompoenpitten & 500 g dadels zonder toegevoegde suiker. Dat is nog geen euro per honderd gram. Nice!

Schermafbeelding 2014-05-06 om 15.38.22

Amandelmelk

Laatst schreef ik al een artikeltje over vegan alternatieven voor yoghurt. Zelf eet ik zo nu en dan wel yoghurt en kwark, maar ik drink eigenlijk nooit melk, sinds ik een keer melk van bijna een maand over de datum gedronken heb (don’t ask…). Ik kies de laatste tijd vaak voor sojamelk (in elke supermarkt te krijgen, dus makkelijk), maar baal vaak van alle additieven. Door het yoghurtartikeltje herinnerde ik me weer hoe makkelijk het eigenlijk is om zelf je eigen ‘melk’ te maken.

Aanpak

De basis is heel simpel: vermaal 100 gram amandelen met 300 ml water in de blender. Zeef de melk met een schone doek. Met geweekte amandelen heb je een beter resultaat, maar dit hoeft niet per se.

Schermafbeelding 2014-05-06 om 15.39.20

Keukenprinses? Not!

Op dit punt ging bij mij alles mis. Ik kon de deksel van onze blender niet vinden en gebruikte dus de gewone keukenmachine met het messenopzetstuk. Maar de deksel van de gewone keukenmachine is alleen op het oog waterdicht, dus zodra ik hem aanzette kwam er langs de rand water gedruppeld. Suboptimaal, zogezegd. Daarbij hakte het mes van de keukenmachine de amandelen niet verrot – hij spieste ze eerder. Na een halve minuut had ik dus een mes met daaraan een stuk of zes amandelen in een mengsel van water-met-stukken-amandel. Niet de bedoeling! Plan B: de deksel van de blender zoeken. Dat bleek de moeite waard, want met de blender had ik in een paar minuten een schuimig en romig mengsel te pakken.

Prutje

In principe kun je dit mengsel gewoon als amandelmelk gebruiken (zulke recepten lees je elders op internet ook vaak), maar zelf vind ik het lekkerder de melk nog even te zeven. Dit doe je met een speciale doek, of (zoals ik) gewoon met een hydrofiel baby washandje (3,95 bij de HEMA voor zes stuks). Het handige van zo’n washandje is, dat je het in een hoge pot kan hangen, waarbij je de rand van het washandje met een elastiekje rond de rand van de pot vastmaakt. Ideaal, al zeg ik het zelf!

Schermafbeelding 2014-05-06 om 15.07.14

Hier kun je je amandelmelk dan ingieten. Na een tijdje houd je in het washandje een vochtig amandelprutje over. Dit kun je nog een paar keer goed uitknijpen (wel eerst even je handen wassen!), zodat je zoveel mogelijk gezeefde amandelmelk overhoudt.

De overgebleven prut kun je laten drogen, op een schone ovenplaat of op bakpapier op circa 50 graden. Dit duurt lang, maar wat overblijft kun je als amandelmeel in andere receptjes gebruiken, bijvoorbeeld van ElenasPantry.com.

Schermafbeelding 2014-05-06 om 16.04.00

Bewaren

Amandelmelk is ongeveer vijf dagen houdbaar in de koelkast. Maak dus ook ongeveer een hoeveelheid die je in vijf dagen opmaakt, want weggooien is zonde. Niet schrikken als je amandelmelk morgenochtend er niet meer zo mooi uitziet, als je even roert dan is alles weer back to normal. Een glazen fles (bijvoorbeeld van de AH-sapjes) is ideaal, omdat je die kunt blijven hergebruiken.

Amandelmelk laat zich trouwens ook goed invriezen. Dan kun je beter geen glazen fles gebruiken, maar een voor de vriezer geschikt bakje.

Amandelmeel is, mits goed gedroogd, langer houdbaar. Tot circa 2 maanden zou goed moeten gaan als je het meel luchtdicht afsluit. Omdat amandelen en dus ook amandelmeel vrij vet zijn, kan het meel ranzig worden als je het langer bewaart. Dat ruik je, dus gooi het weg als het meel niet meer fris ruikt. Zolang dat niet het geval is, kun je het prima gebruiken.

Schermafbeelding 2014-05-06 om 16.02.25

Voedingswaarde

Amandelen hebben ongeveer 600 kcal per 100 gram. Met mijn receptje houd ik van 100 gram amandelen circa 25 gram droge amandelresten over. Dat betekent dat in de amandelmelk de overige 75 gram zit, en natuurlijk water. Op basis daarvan kan je zelf spelen met hoe vol of hoe mager je je melk wil. Ik heb 450 mL water bij het bereiden gebruikt, dus mijn onverdunde melk heeft zo’n 100 kcal/100 ml. Vind je dat veel, dan kan je twee dingen doen: de amandelmelk nu aanlengen (bijvoorbeeld tot 1 liter, met 45 kcal per 100 ml), of de amandelmelk voor gebruik aanlengen. Ik kies zelf voor de tweede optie en maak bijvoorbeeld mijn havermoutpap met een scheutje amandelmelk waar ik op dat moment water bij doe. Zo neemt de verse amandelmelk ook minder plek in de koelkast in.

Heb jij wel eens verse amandelmelk gemaakt?

Klik hier om mijn blog via Bloglovin’ te volgen!

8 Reacties to “Zelf amandelmelk maken”

 1. Tessa 6 mei 2014 bij 16:39 #

  Wat tof dat je dat gedaan hebt! Hihi homemade almond flour klinkt toch wel heel leuk!

 2. Anouk 6 mei 2014 bij 20:07 #

  Wat een leuk idee, zelf amandelmelk maken! Dit ga ik zeker een keer proberen.

  • Willemijn 6 mei 2014 bij 20:42 #

   Leuk om te horen! Ben benieuwd wat je ervan vindt!

   Heb later vandaag nog een experimentje gedaan, in de categorie ‘don’t try this if you wanna be skinny’, haha. In plaats van amandelen hazelnoten, met vier verse dadels en drie eetlepels cacao. Resultaat: vloeibare Nutella. Echt te goed gewoon!

 3. Arieta 6 mei 2014 bij 21:04 #

  Super idee die washandjes als zeef!

 4. Ashleey 7 mei 2014 bij 09:15 #

  Wat een super leuk idee 😀

 5. Anneleen 14 augustus 2014 bij 22:51 #

  Dit wil ik zeker eens proberen! 😀

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s