Fit Girl @ School Tricks

11 Mei
Val jij voor de verleiding van de schoolkantine? Of kom je echt niet aan sporten toe door de bergen huiswerk die op je liggen te wachten? Met de onderstaande tips is dat verleden tijd!

Natuurlijk ook geschikt voor op het werk

fit4livin.wordpress.com

Prepping your schoolweek

In Scandinavië & onder body-builders al supernormaal, maar in Nederland nog een zeldzaamheid: in het weekend de tijd nemen je eten voor de rest van de week voor te bereiden. Het Engelse prepping komt van preperation. Ideaal als je geen ochtendmens bent. Mijn hoofd staat ’s ochtends na drie keer snoozen in elk geval echt niet meer naar het maken van een gezonde lunchtrommel.

Een goeie voorbereiding is het halve werk

Door in het weekend de tijd te nemen je eten al voor te bereiden, hoef je ’s ochtends alleen maar een goeie graai in je koelkast te doen om voor de rest van de dag geen snack-excuus meer te hebben. Snijd bijvoorbeeld in het weekend al rauwkost in reepjes, bouw je eigen prefab-soep (verderop meer daarover), kook een paar kipfilets voor een magere eiwitbron in je lunchsalade, enzovoort. Ook zelf gezonde muffins of bananenbrood bakken kan prima in het weekend. Bang dat je eten voor vrijdag in de tussentijd bederft? Bewaar je maaltijd-bouwpakket dan in de vriezer.

2 inspiratie10

Yes, alweer een trap

Trappen op school? Super! Beeld je bij elke tree omhoog in dat je je been vanuit je buikspieren naar boven moet trekken en houd je navel naar binnen. Zo worden je onderste en je schuine buikspieren tree voor tree sterker en strakker. Wel gewoon blijven ademen natuurlijk!

Bij strakkere buikspieren blijft het niet. Traplopen kan je ook helpen slankere, strakkere kuitspieren te krijgen. Dat krijg je voor elkaar door niet ‘op je tenen’ de trap op te lopen (daarvan worden ze juist boller), maar bij elke pas naar boven je hak zover mogelijk over de rand van de traptree naar beneden te laten zakken. Zo rek je je kuitspieren als het ware op.

Natuurlijk loop je niet de hele dag de trap op. Gelukkig mag je af en toe ook naar beneden. De kans om je bilspieren, quadriceps en hamstrings te trainen. Probeer niet van tree naar tree te ploffen, maar beheerst op een been door je knie te zakken tot je de volgende tree raakt. In het begin gaat dat misschien super onwennig, maar geef de hoop niet op. Oefening baart kunst, dus gewoon blijven proberen!

inspir

Soepje doen?

Nee, geen 4 uur, Cup-a-Soup hier. Waarom kant-en-klare E-nummers drinken, als je ook zelf je eigen oep kan brouwen? Hiervoor is een afsluitbare drinkbeker een must!

Ik heb zelf een KeepCup van 330 ml. Klein genoeg voor in mijn tas en groot genoeg voor een flinke kop soep. Thuis doe ik daar vast wat (bio-)bouillonpoeder, een snufje chilipoeder, een flinke schep soepgroente en bijvoorbeeld gesnipperde gerookte kip of in stukjes gehakte vega-gehaktballetjes in, dan hoeft er later op de dag alleen nog heet water bij voor een lekker soepje. Vaak zijn kantinejuffrouwen ook nog zo lief dat ze voor thee zonder theezakje geen kosten rekenen!

Zo’n mok soep heeft in totaal maar 100 kcal, niet veel meer dan een cop Cup-a-Soup, maar vult stukken beter en is natuurlijk ook nog veel gezonder!

HITT’ing your Homework

HIIT (High Intensity Interval Training) wil zeggen dat je meerdere korte superintensieve intervals maakt om je hartslag te laten pieken. Die wissel je af met korte rustmomenten om je hartslag weer te laten dalen.

2 train je spieren

HIIT: top voor je conditie & je vetverbranding

Dat spelen met je hartslag is supergoed voor je cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) en geeft je conditie een superboost. Als je ook nog eens krachtoefeningen gebruikt als intensieve interval, is de winst nog groter: je profiteert van het afterburn-effect (je stofwisseling is voor de komende 24 uur versneld) en meer spiermassa (dus blijvend hogere vetverbranding).

1 krachttraining lunges perfectiontales

Je in het zweet werken op school is misschien niet zo sexy, maar wat dacht je van thuis achter je bureau? Deel je huiswerk dan in in mini-taakjes van 5-10 minuten, en wissel je het af met push-ups, squats, buikspieroefeningen of (dodelijk!) burpy’s. Zorg voor een flinke bidon water en houd de series superkort en superkrachtig: maximaal 1 minuut is een goeie richtlijn.

Wat is jouw Homework HIIT High-Score?

Jezelf pushen er het maximale uit te halen? Probeer dan telkens in die ene minuut zoveel mogelijk herhalingen te maken en houdt een lijstje bij met je high scores! In twee uur huiswerk heb je toch mooi zo’n twintig minuten superintensief gesport!

Klik hier om mijn blog via Bloglovin’ te volgen!

4 Reacties to “Fit Girl @ School Tricks”

  1. Anouk 13 mei 2014 bij 15:21 #

    Wat een fijne en handige tips!

  2. Tiffany 21 mei 2014 bij 18:00 #

    Ik ben fan! Ga een flinke inhaalslag maken en alles van je lezen!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s