E-nummers? No thanks! & receptje voor cleane vinaigrette

8 Jun
Ik heb het niet zo op E-nummers.
Met een paar heb ik niet zo’n moeite – citroensap heeft bijvoorbeeld ook een E-nummer gekregen (E 330). En de geruchten die ten ronde doen over E-nummers waar je spontaan kanker van krijgt geloof ik ook niet echt. Maar toch…

2 healthy food

E621? Nee, bedankt!

Toch heb ik een paar redenen om E-nummers zoveel mogelijk te vermijden:

 • Als andere merken hetzelfde product zónder kunnen maken, wat voegen ze dan toe?
 • De chemische industrie die de additieven produceert is niet de duurzaamste.
 • Alle E-nummers zijn wel op veiligheid gecontroleerd geïsoleerd van andere stoffen, maar over de wisselwerking van de combinaties van stoffen is nog weinig bekend.
 • Sommige E-nummers (bijvoorbeeld zoetstoffen) hebben een vrij beperkte ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) maar producenten noemen op hun verpakkingen niet hoeveel procent van de ADI in één portie van hun product zit.
 • Smaak-, geur- en kleurstoffen – bedoeld om het eten aantrekkelijker te maken – verbergen dus eigenlijk hoe het eten er ‘echt’ uitziet/smaakt/ruikt. Blijkbaar is het product van zichzelf niet lekker genoeg?
 • Door smaakversterkers als Ve-tsin (meestal E-621, maar zit ook in E-620 tot E-625) wordt hartig eten té “lekker”, waardoor je drang naar meer van dat lekkers je gevoel voor volzitten overrulet en je snel te veel eet.

Kortom, genoeg redenen om wat vaker zelf aan het kokkerellen te gaan. En daarbij het potje Ve-tsin in de supermarkt te laten staan.

Waarom bewerkt en kant-en-klaar eten eten, als zelfgemaakt vaak lekkerder en goedkoper is?

Receptje voor cleane vinaigrette

Daarom hier de ingredienten voor vinaigrette zonder E-nummers:

 • 2 delen goede olijfolie (extra vierge)
 • 1 deel azijn
 • beetje zout
 • beetje peper
 • naar smaak knoflook, oregano en/of tijm.

Easy peasy, toch?

Zoveel mensen, zoveel smaken

Een tante van mij maakt trouwens zelf ook prima ketchup van verse tomaten, die ze eerst even ontvelt (kruisje in de schil, kort in heet water en je trekt de schil er zo af) en daarna tot saus laat koken. Daarbij doet ze per kilo tomaat zo’n 200 g suiker (proef maar eens na, ketchup is eigenlijk superzoet), een scheutje azijn en 2 tl zout. Na het koken door een zeef halen tegen de stukjes maakt ’t voor kinderen meer acceptabel als ketchup. Het best te bewaren in een glazen fles, bijvoorbeeld zo-een van ‘versgeperst’ sap. Of een lege ketchupfles natuurlijk.

1 healthy happy

Let’s share!

Wat is jouw favoriete receptje ter vervanging van een typisch supermarkt E-nummerproduct? Heb je bijvoorbeeld een lekker alternatief voor het bouillonblokje? Of voor chilisaus? Ik hoor het graag! Ook verzoeknummertjes voor het E-nummerproduct waar jij nu eindelijk wel eens vanaf wil zijn welkom, wie weet weet ik raad 😉

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s