In 10 stappen een healthy koelkast

30 Jun
Wie kent het niet? Goeie voornemens, maar als je de koelkast opentrekt ligt er nog een restje taart/pizza/tiramisu en voor je het weet is het verdwenen. Oeps! En als je daarna uit schuldgevoel er de rest van de dag maar helemaal de brui aan geeft, zijn je gezonde voornemens in no time vertrokken achter de horizon.

Uit het oog is uit het hart en door de juiste snacks en andere foodies in je (koel)kast te hebben liggen eet je stukken gezonder. Uit onderzoek* blijkt dat alleen al de indeling van je koelkast een wereld van verschil kan maken!

1. Gezonde snacks op ooghoogte

Als je de koelkast opendoet, ben je maar al te vaak op snaai-jacht. Zorg daarom voor een flinke voorraad gezonde snacks op ooghoogte. Denk aan: gesneden rauwe groenten, snackfruit zoals bessen en fruit wat je zo uit de hand kan eten.

2. Een plank lager: eiwitrijke snacks

Voor de stevige trek red je het niet met een handje snoeptomaatjes. Daarom is direct onder de gezonde snacks ruimte voor proteïne. Denk aan kwark, yoghurt, sojaproducten en cottage cheese. Als je niet strikt aan het lijnen bent, is er weinig mis met een kleine portie van de volvette varianten, maar pas op met gezoete producten. Beter is het zelf wat vers fruit toe te voegen als de zuivel alleen niet naar je smaak is. Ook noten kun je op deze plank kwijt. Wist je dat die veel langer vers blijven als je ze in de koelkast bewaart?

3. Eiwitrijk broodbeleg

Naast de eiwitrijke snacks is plek voor mager broodbeleg, zoals 20+/30+kaas, magere vleeswaren (denk ook eens aan rauwe ham, filet americain en gerookte kip) en bijvoorbeeld in plakjes gesneden restjes kip of varkenshaas van de avond ervoor. Ook goed: zuivelspreads zoals Philadelphia of vegetarisch broodbeleg zoals vega ‘smeerleverworst’.

4. Gewelde bonen & quinoa

Een plank lager reserveer je voor het wellen van bonen en quinoa. Door in een keer voor meerdere dagen te wellen (en eventueel te koken) ben je goedkoper en gezonder uit dan met bonen uit blik, zonder dat je veel extra tijd kwijt bent.

5. Water met een smaakje

Naast de bonen is plek voor flinke kannen water met een smaakmaker erin, bijvoorbeeld limoen, munt, lemongrass of basilicum. In je healthy fridge is geen plek voor frisdrank. Bewaar dat eventueel in een andere koelkast in de garage of kelder, samen met bier en wijn. Vers vruchtensap (eventueel aangelengd met water) en (karne)melk kan hier ook staan.

6. Avondeten

Hier is plek voor vlees of vis voor je avondeten. Kies bij voorkeur ongemarineerde varianten in de supermarkt, zo voorkom je bergen smaakversterkers en zout in je eten. Zelf maak je in een handomdraai de lekkerste marinades met olie, kruiden, specerijen en eventueel azijn.

7. Kliekjes

Ook handig: kliekjes van de vorige avond bewaren in een luchtdichte doos, zodat ze lekker vers blijven en niet je hele koelkast naar lasagne/paella/stamppot ruikt.

8. Groente en fruit

In de lades onderin je koelkast is volop plek voor verschillende soorten groente en fruit. Variatie in kleur is goed! Leg indien mogelijk fruit en groente in twee verschillende lades, omdat sommig fruit een stof afscheidt die het rijpingsproces versnelt.

9. In de deur

In de deur is plek voor sauzen en jams (zelfgemaakt!) en bak- en braadproducten.

10. Vriesvers

Ten slotte is de vriezer de juiste plek voor bevroren fruit (lekker goedkoop en lekker in smoothies), brood, mager vlees en omega-3-rijke vis (zalm, makreel, tonijn, et cetera).

Sprintje naar de supermarkt

Eigenlijk staat of valt een gezonde koelkast natuurlijk bij je manier van inkopen. Je hoeft heus niet stante pede alle ongezonde producten weg te gooien (al kan dat natuurlijk wel!), maar door de komende tijd bewuster een goed gevulde healthy koelkast na te streven, lijkt hij er als vanzelf beetje bij beetje meer op. Dus kijk vooral eens voor het boodschappen doen welke gezonde producten nog ontbreken bij jou in de keuken!

Far from perfect

Ik zal gelijk maar bekennen dat mijn koelkast hier nog niet bepaald bij in de buurt komt, maar dit artikel is ook voor mij weer eens een goeie motivatie om strikter in te kopen! Laat alleen huisgenoot H. nu erg gesteld zijn op Mona-toetjes op ooghoogte en pizza en B&J’s in de vriezer…. 😉

*De Canadese psychologe Janet Polivy van de Universiteit van Toronto heeft onderzoek gedaan naar de beste koelkastindeling. De bovenstaande adviezen zijn daarop gebaseerd.

Eén reactie to “In 10 stappen een healthy koelkast”

  1. Anneleen 14 augustus 2014 bij 22:21 #

    Heel handig artikel! Alleen jammer dat ik nog thuis woon en dus enkel kan eten wat er in huis is… Ik eet dus gewoon wat mijn moeder thuis op tafel zet…

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s