De top-5 healthy must-reads voor deze zomer

13 Jul
Yes, eindelijk vakantie! Na een jaar knallen is het nu tijd om lekker op te laden. Al maanden denk ik: “Zodra ik vakantie heb, heb ik weer tijd om lekker veel te bloggen.” Maar als ik eerlijk ben, betekent de afgelopen week vakantie voor mij toch vooral lekker aan het zwembad in de zon chillen, barbecue aan en een lekker glaasje rosé erbij. Heel relaxt natuurlijk!

En heerlijk om eindelijk de tijd te hebben weer eens een boek te lezen. Zonnebril op, benen omhoog en boek open: da’s voor mij pas echt ontspannen. Daarom hier mijn top-5 van inspirerende, motiverende must-reads voor een healthy levensstijl. Ik ben fan!

strand zonnebril electrifyed tumblr

5. Voor een gezonde wereld

Een van de meest inspirerende boeken die ik de laatste tijd gelezen heb is fighting globesity, van Phillip en Jackie Mills (ja, van de Les Mills fitness-groepslessen).

In dit unieke boek koppelen zij individuele gezondheid aan een duurzame wereld, een link die ik eerder nooit zelf zo heb kunnen leggen. Goede adviezen over een gezonde levensstijl gaat in dit boek hand in hand met zonne-energie en consuminderen, en dat alles met een stevige wetenschappelijke onderbouwing. Tegelijkertijd leest het lekker door, ondanks dat het in het Engels geschreven is. Echt een aanrader!

Schermafbeelding 2014-07-13 om 14.08.02

Als teaser een paar van de hoofdstuktitels uit dit boek:

 • Be careful with coffee and alcohol
 • If you’re overweight, don’t let your family get that way
 • Eat less meat
 • If something seems fishy, it probably is…
 • Eat your medicine – food against depression
 • Pave as little of your land as possible

En, is je interesse gewekt? Dan ben je vast, net als ik, niet alleen health-freak maar ook into duurzaamheid. Goed bezig! Mijn advies? Lees dit boek! En doe gelijk lekker duurzaam, leen het uit aan je vriendenkring, of koop het als e-book.

 

4. Blessurevrij hardlopen

Helemaal in lijn met de natural running trend is het boek De kracht van ChiRunning van Marion Meesters, Nederlands eerste ChiRunning coach en vertaalster van de Amerikaanse ChiRunningboeken.

Hoewel het onder de knie krijgen van de ChiRunningtechnieken heel veel tijd en aandacht vergt, kan het hardlopers die telkens weer met blessures kampen heel veel opleveren. Daarom zijn het tot nu toe vooral ervaren hardlopers die van de fysio gehoord hebben nooit meer te mogen rennen die de stap zetten zich deze technieken eigen te maken.

Hoewel ik gelukkig niet bij die groep hoor, heb ik wel veel van dit boekje opgestoken. Ik had het in no time uit, maar merk nu bij het hardlopen dat ik wel degelijk kleine techniekjes uit dit boek uit aan het proberen ben bij mijn gewone trainingen en dat dat heel lekker voelt!

Schermafbeelding 2014-07-13 om 14.00.04

Een paar tips uit dit boek die mij bijgebleven zijn:

 • Stel je lichaam voor als een naald met watten, waarbij de naald van je hoofd via je bekken naar je enkel een sterke, rechte lijn vormt, en alles daaromheen zacht is en meegeeft aan de hardloopbeweging.
 • Adem in en uit door je neus, waarbij je uitademing langer zou moeten duren dan je inademing en je na het uitademen een tel wacht voor je weer inademt.
 • Probeer geruisloos en op je volle voet te landen, hoe minder geluid je landing maakt hoe soepeler je loopt en hoe minder klappen je lijf opvangt.
 • Voer je pasfrequentie op tot ongeveer 180 passen per minuut. Door de hoge pasfrequentie mogen je passen kleiner zijn en land je al snel op je hele voet in plaats van op je hak.
 • Probeer als je over zand loopt eens zo min mogelijk afdrukken in het zand achter te laten. Een goeie oefening voor op het strand!

Naast dit soort praktische tips, heeft het boek ook een heel grote mindfulness-component, waarbij het ‘in het nu’-hardlopen en het voelen van elke vezel van je lichaam (BodySensing) centraal staan. Lijkt het je interessant meer over ChiRunning te weten te komen? Dan is dit boekje zeker een goede koop!

 

3. Mindfulness als sportpsychologie

Vind je jezelf te nuchter voor ChiRunning, maar ben je wel nieuwsgierig naar wat mindfulness voor jouw trainingen kan betekenen? Dan is Sport mindfulness van Edith Rozendaal een aanrader.

Zij schreef eerder al het boek Sportgek, waarin ze de basis van de sportpsychologie super helder wist te verwoorden. Ik heb echt heel veel aan dat boek gehad en was dus ook heel benieuwd naar dit nieuwe boek van haar.

Schermafbeelding 2014-07-13 om 14.07.05

Aan de hand van heel uitgebreide praktijkvoorbeelden laat Edith Rozendaal hierin stap voor stap zien hoe mindfulness-oefeningen je kunnen helpen om te gaan met zenuwen, druk, twijfels, blessures, agressie en conflicten. Tegelijkertijd besteedt ze in dit boek veel aandacht aan concentratie en het vinden van de juiste middenweg tussen ontspanning en overspannen zijn. Gezonde spanning voor een wedstrijd kan je verder helpen en met de juiste oefeningen is dat gewoon te trainen!

Ik waardeer Ediths boeken enorm, juist omdat ze zo lekker down to earth zijn en me echt hebben geleerd hoe ook de (top)sportmentaliteit gewoon te trainen is.

 

2. Verander je staycation in een spa-at-home

Lijkt het je heerlijk om een week op een tropisch eiland te detoxen, maar kun je je dat never-nooit-niet veroorloven? Dan is Daytox. In 7 dagen gezond door yoga en lekker eten. van Kyra de Vreeze echt een aanrader.

Kyra is zelf detox-coach en yoga-instructrice en dat merk je. Haar boek neemt je bij de hand om zelf in drie weken tijd (week afbouwen, week detoxen, week opbouwen) je body en mind van afvalstoffen te ontdoen, op een erg relaxte en alles behalve belerende of betweterige manier. Echt heel fijn! En een groot verschil met andere detox-boeken die de laatste jaren verschenen zijn. Je merkt gewoon dat Kyra zelf mega enthousiast is en echt weet waar ze het over heeft.

Schermafbeelding 2014-07-13 om 13.58.51

Het boek is goed doordacht en vooral het yoga-gedeelte is echt heel waardevol, want erg uitgebreid en met heel duidelijke foto’s en uitleg. Ik heb van dit boek op yoga-gebied meer geleerd dan van een jaar hatha-yoga op de dinsdagavond. Seriously!

 

1. Omdat er altijd hoop is

Het meest indrukwekkende, verdrietigste en tegelijkertijd ook grappigste boek dat ik de laatste tijd gelezen heb is Friet in de kliniek van Marit Brugman.

Marit heeft in dit boek haar eigen verhaal over haar behandeling in een eetstoorniskliniek opgeschreven. Hoewel het onderwerp superzwaar en ook best confronterend is, schrijft Marit zo luchtig, to the point en recht uit het hart dat het echt een verademing was om te lezen.

Ik heb door dit boek zoveel respect gekregen voor iedereen die ervoor aan het knokken is om een eetstoornis te overwinnen!

Schermafbeelding 2014-07-13 om 13.57.21

Het boek bestaat uit allemaal korte hoofdstukken, korte verhaaltjes eigenlijk, vanaf Marits gesprek met haar moeder waarin ze bekent een probleem met eten te hebben. Elk stukje leest als een column en heb je zo uit, waardoor het het ideale vakantieboek is. Je legt het zo weg, als je even iets anders te doen hebt, maar zit er ook zo weer in als je verder kunt lezen.

Het zou mij niks verbazen als Marit binnenkort ergens als columniste aan het werk gaat, ik weet zeker dat de Linda. een hele goeie aan haar zou hebben!

En ik hoop echt dat ook een paar Haagse beleidsmakers dit boek onder ogen krijgen. Tussen de regels door is Marits verhaal echt een aanklacht tegen de manier waarop de zorg voor mensen met een eetstoornis in Nederland geregeld is – en steeds verder uitgehold wordt. Ik kan er echt verdrietig van worden, hoeveel prachtige jonge vrouwen jaren van hun leven in de shit zitten doordat ze niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Kortom, als je één boek wil kopen, koop dit boek. Echt. Het is het waard.

 

Bestelinfo

Fighting Globesity, Philip & Jackie Mills
De kracht van ChiRunning, Marion Meesters
Sport mindfulness, Edith Rozendaal
Daytox. In 7 dagen gezond door yoga en lekker eten, Kyra de Vreeze
Friet in de kliniek, Marit Brugman

6 Reacties to “De top-5 healthy must-reads voor deze zomer”

 1. Fatima 13 juli 2014 bij 15:10 #

  Het eerste boek lijkt mij heel interessant om te lezen.
  Friet in de kliniek had ik al het een en ander over gehoord, die wil ik ook nog eens lezen.

 2. Rosalie 13 juli 2014 bij 17:05 #

  Jaa ik ben ook weer lekker aan het lezen, op dit moment lees ik Inwijding van Veronica Roth.

  • Willemijn 13 juli 2014 bij 20:55 #

   Cool! Heb hem laatst ook van mijn zusje geleend! Nu alledrie de delen uit, was echt te nieuwsgierig hoe alles in elkaar zat, haha.

 3. sanne 16 juli 2014 bij 05:04 #

  Friet in de kliniek wil ik zeker eens lezen en ook het eerste boek lijkt me interessant.

 4. Ivy 22 juli 2014 bij 17:00 #

  Alle boeken lijken me heel erg interessant om te lezen. Ik vroeg me alleen af waar je dat eerste boek gekocht hebt? Ik kan het namelijk nergens vinden helaas.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s