Sportrusten: lekkerder in je vel door rustig trainen

18 Jul
Is “harder, better, faster, stronger” jouw lijfspreuk? Nieuw onderzoek geeft aanleiding je dan nog eens goed achter de oren te krabben of je daar wel zoveel mee opschiet… Juist rustig trainen lijkt beginnende sporters goed te doen.

 fitnessfreakmodeon.tumblr.com

Nieuw onderzoek

Uit nieuw onderzoek van de ademtherapeut Koen de Jong blijkt dat voldoende rust tussen trainingen en dagelijkse ademhalingsoefeningen goed voor amateur hardlopers.

Trainingsmethode

In het onderzoek hebben 500 amateurhardlopers gedurende 100 dagen een nieuw trainingsschema gevolgd, met als hoofdelementen rust, ademhalingsoefeningen en drie keer per week rustig hardlopen. Tussentijds gaven de deelnemers cijfers over hun sportprestaties, stemming, concentratie, nachtrust en energie.

Voordelen

In het onderzoek bleek dat deze trainingsmethode veel voordelen had:

 • Toename van de concentratie
 • Meer energie
 • Betere nachtrust
 • Meer loopplezier


3 mindfullness3

Voorkom afhaken

Steeds meer mensen willen werk maken van hun gezondheid en conditie en beginnen daarom met hardlopen. Tegelijkertijd lopen veel beginnende hardlopers blessures op, of laten hun nieuwe voornemens al binnen enkele maanden weer lopen.

“De meeste mensen trainen gemiddeld twee keer in de week zo hard mogelijk en met een hoog stressniveau”, verklaart Koen de Jong. “Daarmee jagen ze zichzelf over de klink. Terwijl juist voor deze groep mensen, met hun stressvolle leven en een overvolle agenda, voldoende rustmomenten en een goede ademhaling zorgen voor meer gezondheidswinst en plezier tijdens hardlopen.”

Te weinig trainen kost energie

Uit het onderzoek blijkt ook dat drie keer per week hardlopen pas zorgt voor meer energie. “Als je na het sporten rust neemt en herstelt, zal je lichaam eerst de oude energievoorraden weer aanvullen en daarna wat nieuwe energie aanmaken”, legt de Jong uit.

“Drie keer week sporten levert dan behoorlijk wat extra energie op. Eén keer per week hardlopen is niet genoeg om energie op te bouwen. Bij twee keer sporten in de week blijft je lichaam op hetzelfde niveau hangen.”

6 hardlopen water drinken fitspoholic

Sportrusten

Koen de Jong vermarkt zijn onderzoek nu via de website www.sportrusten.nl, duidelijk geënt op de populariteit van programma’s als sportvasten. Mocht je graag zelf 100 dagen met het programma van Koen de Jong aan de slag gaan, dan vind je op deze website allerlei pakketten, in verschillende prijsklassen.

Ook kun je hier Koens boeken Verademing en Ik, hardloper bestellen.

Zelf aan de slag

Natuurlijk kun je ook werk maken van de uitkomsten van dit onderzoek zonder een duur sportrusten-pakket aan te schaffen. Er zijn genoeg (gratis) apps en filmpjes met ademhalingsoefeningen te vinden, net als rustige trainingsschema’s die je met drie trainingen per week aan het hardlopen krijgen.

Rennen met Evy bouwt het hardlopen bijvoorbeeld heel langzaam op en is daarom ideaal voor deze aanpak.

Apps als Headspace en Room to breathe meditation hebben goede geleide ademhalingsoefeningen.

2 Reacties to “Sportrusten: lekkerder in je vel door rustig trainen”

 1. Anneleen 2 augustus 2014 bij 07:45 #

  Ik wil heel graag beginnen met de start to run van Evy! 🙂 Ik moet eerst nog een clear krijgen van de kine om te horen wanneer ik terug mag sporten, maar dit zou ik dan graag eens proberen!
  Allez is lopen echt niet mijn ding! Ik vind het absoluut niet fijn en geef ook eerlijk toe dat ik er een hekel aan kan krijgen… Dus ik hoop dat Evy daarbij kan helpen, want iedereen zegt toch dat je van lopen leert te houden eens je kan lopen.
  En een zwembad heb ik niet direct in de buurt, dus is lopen gewoon makkelijker.

  • Willemijn 2 augustus 2014 bij 16:07 #

   Heel veel succes met Evy! Laat je nog eens weten hoe ’t gaat? Ik ben benieuwd!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s