Kruid je zomer

20 Jul
Verse kruiden zijn niet alleen heel veel lekkerder dan gedroogde uit een potje, ze zijn ook stukken gezonder. Er zitten superveel vitaminen en mineralen in verse kruiden en ze bevatten daarnaast ook ontstekingsremmende stoffen en veel antioxidanten (die de schadelijke werking van vrije radicalen tegengaan). Daarvoor hoef je helemaal niet op de exotische kruidentoer: iets oer-Hollands als peterselie bevat bijvoorbeeld al veel ijzer, meerdere anti-oxidanten, vitamina A (in de vorm van beta-caroteen), vitamine K, calcium, kalium en flavonoiden.

Schermafbeelding 2014-07-13 om 22.05.52

Thee

Kruidenthee duur, vies of ingewikkeld? Niet meer als je je eigen kruiden gebruikt. Munt is natuurlijk het bekendste ‘thee’-kruid, maar ook lavendel, citroenmelisse, kamille en tijm zijn eenvoudig zelf te kweken en heerlijk om kruidenthee van te trekken. Premium theeproducent Kaldi verkoopt nu zelfs kant-en-klare kweekzakken voor theekruiden, zie hun website voor meer informatie.

Let wel op dat je het theewater even af laat koelen voor je de verse kruiden erin doet. Water dat net van de kook af is, is te heet, waardoor de blaadjes verschroeien.

Water

Thee schijnt heel goed te zijn tegen de hitte, maar ik kan me voorstellen dat je in deze zomermaanden meer zin hebt in een verfrissende slok fris dan in hete thee. Met de juiste kruiden maak je heel simpel je eigen fris, en dat zonder calorieën. Munt, basilicum en citroenmelisse doen het goed in spa rood of blauw. Voor wat extra frisheid kan een paar plakjes van een citroen of een paar plakjes komkommer ook erg lekker zijn.

Salsa

Saaie groente leuk je vrijwel calorieloos op met de juiste kruiden. Wat dacht je van wat gehakte koriander door de tomaten voor een Indisch tintje, of wat gehakte basilicum voor een mediterrane salade?
Ook een salade van blokjes komkommer en doperwtjes wordt smaakvoller met flink wat gehakte bieslook erbij.

Dipsaus

Een kruidig alternatief voor de vette cocktailsaus om je rauwkost in te dippen? Probeer eens een beetje yoghurt of zure room te mengen met fijngehakte munt, bieslook of peterselie. Peper, zout en een drupje citroensap erbij en klaar is je healthy dipsaus.

Smoothie

Een flinke hand peterselie kan erg lekker zijn bij een smoothie van komkommer en appel. Ook erg lekker in je smoothie: een beetje rode peper. Het is geen kruid en ik weet dat het wat gek klinkt, maar een beetje rode peper bij een smoothie van citrusfruit en appel spicet je drankje absoluut up.

Tips van het kruidenvrouwtje;)

Een paar tips van deze ex-plantenkillster…

  • Koop altijd de biologische variant. Altijd. Bespoten kruiden bevatten nogal eens meer bestrijdingsmiddelen dan je in je thee of salsa wil hebben.
  • Geduldig? Koop zelf zaad bij het tuincentrum of de biologische winkel en kweek dit in je vensterbank op tot plantjes.
  • Geen groene vingers? Kweek dan niet vanaf zaadjes, maar koop gewoon de jonge plantjes bij het tuincentrum. Dat is goedkoper dan de bladluispotten bij de AH.
  • Zorg ervoor dat water geven een gewoonte wordt. Verzin een vast moment op de dag om te voelen of de aarde nog vochtig is en geef niet meer water dan nodig is om de aarde weer vochtig te laten voelen.
  • Wil je echt geen plantjes? Koop dan zo nu en dan een bosje verse kruiden en vries de fijngesneden kruiden in in ijsblokjes. Zo heb je de voordelen van vers, zonder de zorg voor een paar groene vrienden in je vensterbank.

Wat is jouw favoriete zomerkruid? En waar gebruik jij het voor?

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s