SMART girl

10 Sep
Doelen houden je scherp. Als je weet waar je naartoe werkt en waarom, blijf je gemotiveerd. En je doel bereiken, je succes vieren en weer nieuwe doelen stellen is bijna verslavend. Zo goed voelt dat!

1 goals are dreams with deadlines fitspoholic

Iedereen weet dat het superbelangrijk is jezelf haalbare doelen te stellen. SMART geformuleerd, zou men in het bedrijfsleven zeggen. SMART staat voor specifiek, meetbaar,acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Dus waarom zouden we niet meeprofiteren van de kennis van businessmensen over het formuleren van doelen?

1 goal setting fitcupcaker dot com

Specifiek

Met een vaag doel van ‘ik wil gezonder leven’ is het maar weinig mensen gelukt en hun leefstijl te veranderen. Maak je doel preciezer. Wat wil je precies veranderen?

Met ‘ik wil gezonder leven’ kom je er niet

Wil je x kilo afvallen? Wil je meer groente en fruit gaan eten? Vaker gaan sporten? Langer kunnen hardlopen? Wees zo concreet mogelijk bij het formuleren van je doel!

Meetbaar

Formuleer je doel zo, dat je jezelf feedback kunt geven over de voortgang. Kilo’s, broekmaten, minuten dat je kan rennen, aantal stuks fruit – dat zijn parameters van een meetbaar doel.

Praat jezelf niet onnodig de put in

Het hebben van een meetbaar doel voorkomt dat je jezelf onnodig de put in praat, alleen maar omdat je je even lelijk, dik of lui voelt.

Acceptabel

Neem jezelf geen doelen voor, die je eigenlijk helemaal niet wil bereiken. Wil je wel echt smaller zijn dan je was toen je zestien was? Wil je wel echt die marathon lopen? Wil je echt nooit meer een wijntje drinken? Als je jezelf doelen stelt waar je eigenlijk niet achter staat, zul je jezelf steeds met smoezen tegenwerken.

Een acceptabel doel waar je voor de volle 100% voor wilt gaan, werkt juist andersom: motiverend en inspirerend!

Realistisch

Stel geen doelen die onhaalbaar zijn. Niets zo frustrerend als een doel niet halen. Juist door kleine, haalbare doelen te stellen heb je binnenkort een succesje te vieren. En weer ruimte voor een nieuw doel!

2 real goals

Tijdsgebonden

Door niet alleen precies te zijn in wat je wil bereiken, maar ook in de termijn die je jezelf daarvoor geeft, dwing je jezelf echt werk te maken van je doel. Je kunt er niet de kantjes van af lopen, je hebt een deadline te halen!

Om te zorgen dat je ook echt je doel gaat halen, is het slim goed na te denken over hoe je dat precies wil gaan bereiken. Zelf noem ik dat altijd mijn ‘Plan de Campagne’, waarin ik opschrijf wat ik ga doen om mijn doel te halen en hoe ik eventuele te verwachten hindernissen of struikelblokken op ga lossen.

fitspoholic.tumblr.com

How about you?

Hebben jullie wel eens doelen op papier gezet? En waren die SMART? Of wordt je gemotiveerder van droomdoelen zoals het lijf van een filmster of de conditie van een Olympisch atlete? Ik hoor graag jouw ervaringen!

Eén reactie to “SMART girl”

  1. ninjamoeder 10 september 2014 bij 18:01 #

    Mooi blog!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s