Core training

7 Apr

1 mooie buik

Met core-training train je je ‘korset van spieren’ in je romp: je buik- en rugspieren natuurlijk, maar ook je borst- en bilspieren worden sterker van core-training. Een sterke core helpt blessures voorkomen, geeft je een mooie houding en, als je vetpercentage laag genoeg is, een strak maar gespierd bovenlijf.

Idealiter train je je core om de dag, net als met andere krachtoefeningen. Dagelijks trainen is echt minder productief! Ik zal gauw eens een post maken met de theorie daarachter, maar ’t voert voor nu wat ver dus neem ’t maar van me aan;)

Iedereen die hardloopt zou verplicht de bovenstaande oefening moeten doen! Het geeft je niet alleen mooie billen (daarom doen sportscholen ‘m vaak in een BBB-les) maar maakt je heupspieren sterker en voorkomt zo een enorme berg aan nare blessures. En ik kan het weten…

Om te beginnen kan je ook eerst vanuit twee benen omhoog komen en dan één been rustig uitstrekken, 10 seconden vasthouden en dan wisselen. Het op-en-neer bewegen kan je voor later bewaren:)

De plank vind ik nog steeds een van de pittigste oefeningen in mijn work-out. Maar wat is het kicken als je vooruit gaat en na een paar weken wél met gemak (ahum) één minuut volhoudt! Hierboven zie je de raised plank (ook de startpositie voor ’t klassieke opdrukken – maar da’s geen echte core-oefening) maar de echte plank is natuurlijk vanaf je ellebogen.

Hieronder een mooi setje buikspieroefeningen, één van de centrale spiergroepen voor je ‘core’. Sterke buikspieren zijn niet alleen supersexy om te zien, ze helpen je ook andere (conditie)sporten beter uit te voeren en voorkomen zo veel blessures (ook als je ze niet ziet!).

De challenge hieronder vind ik helemaal top. Als’ie vandaag niet in één keer lukt, geef niet op! Probeer het overmorgen nog eens. En dan twee dagen later weer. Juist bij krachttraining is het zo gaaf dat je snel sterker wordt!

Tribesports.com

Er zijn natuurlijk veel meer oefeningen voor een sterke core, van pilates tot XCO. Wat is jouw favoriet?

4 Reacties to “Core training”

 1. Julie Mestdagh 7 oktober 2012 bij 17:07 #

  Bedankt, heel interessant. Haha, die bovenste oefening die deden wij ook altijd in de les, maar ik vond die nogal “suggestief” en krijg dan altijd de slappe lach dus doe ik die maar niet. MAar misschien moet ik het toch maar beginnen doen, want core training is inderdaad heel belangrijk voor lopers!

  • Willemijn 10 oktober 2012 bij 17:42 #

   Hahaha, heel herkenbaar!
   Ik deed vroeger nog wel eens zo’n buik-billen-benenlesje (BBB) in de sportschool en dan kreeg ik er ook altijd de giebels van. Maar in mijn eentje op een matje in de woonkamer (in een flat op acht hoog, dus ook geen buren die kunnen gluren) is het wel te doen zonder de slappe lach ervan te krijgen 😉

   Doe je verder geen kracht- of coretraining dan? Met ál die kilometers die je loopt… Ik zou zonder al lang weer in de lappenmand liggen met de een of de andere blessure.

  • Eveline 7 juli 2015 bij 09:19 #

   Haha, herkenbaar!

 2. Marvin 13 april 2015 bij 09:21 #

  Mijn favoriet is toch wel de plank (en variaties daarop). Ook vind ik het wel lekker om buikspieroefeningen met gewichten te doen voor wat extra weerstand.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s