Thinkin’ upside down

20 Apr

PO presents Reebok (#1483.20805-L)

Ken je die neiging na een geskipte training de rest van de week ook maar op de bank te blijven hangen? Hang jij ook je gezonde voornemens in de wilgen als de weegschaal een keertje een minder vrolijk getal laat zien? Behoorlijk depressing, niet waar? Gelukkig is er hoop: think upside down en laat je mindset in je voordeel werken!

‘Positief denken’ zweverig? Keihard wetenschappelijk onderzoek van de Groningse wetenschapper Ruud den Hartigh bewijst dat het werkt! Lees meer over zijn onderzoek naar de invloed van gedachten op sportprestaties en hoe je deze wijsheid kan gebruiken voor bijvoorbeeld het tackelen van eetbuien.

1 think positive2 arthlete

Mindset is everything

psycholoog Ruud den Hartigh doet onderzoek naar sportprestaties en het belang van momentum, zo schreef De Volkskrant vanochtend. Hij ontdekte dat het gevoel dat het einddoel (het winnen van een wedstrijd) dichtbij – of juist verder weg – is, grote invloed heeft op het geloof in het behalen van het doel en daarmee ook in de prestaties.

Think like a looser, become a looser

Ruud den Hartigh heeft het effect van mindset onderzocht bij duursporters (hardlopers, zwemmers en roeiers). Hij liet hen in een wedstrijdje tegen een (fictieve) tegenstander door die tegenstander inhalen. Dit leidde niet alleen tot minder geloof in hun kans nog te winnen, maar ook fysiek meetbaar tot minder kracht, minder coördinatie en minder uithoudingsvermogen. Sommige sporters gaven zelfs op op het moment dat ze (fictief) ingehaald werden.

7 never give up fitnessfreakmodeon

Never give up

Dit doet me erg denken aan andere gezonde struggles, bijvoorbeeld na een gemiste training maar helemaal stoppen met trainen, na een handje chips gelijk maar de hele zak leegeten, of na ‘verlies’ van de weegschaal je gezonde voornemens maar helemaal in de wilgen hangen. Terwijl je rationeel wel weet dat je bij tegenslagen juist voor 200% je schouders eronder moet zetten, zegt je onderbuikgevoel iets anders: je hebt verloren, hier nog meer energie in steken heeft geen zin meer…

Gelukkig is dit niet het hele verhaal.

De kracht van positief denken

Den Hartigh ontdekte namelijk dat het omgekeerde ook waar is. Sporters die een (fictieve) tegenstander dachten in te halen, geloofden er niet alleen in dat zij de wedstrijd konden winnen, ze hadden ook echt meer kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen. Het bewijs dus dat positief denken echt werkt!

1 think positive arthlete

Lifestyle en positief denken

OK: positief denken werkt, teleurstellingen werken juist averechts. Met die kennis kun je je voordeel doen in het inrichten van een healthy lifestyle.

 • Zorg dat je regelmatig succeservaringen (winnen!) viert.
 • Schrijf elke avond drie succesvolle, gezonde keuzes van de afgelopen dag op.
 • Sta dan vooral niet te vaak op de weegschaal, 1x per maand is genoeg. Doe je aan de lijn? Maximaal 1x per week wegen voorkomt teleurstellingen.
 • Focus je op inzet (gezonde keuzes, trainen) in plaats van alleen op resultaat (kilo’s, snelheid).
 • Zie teleurstellingen als een kans.
 • Wees trots op jezelf dat je je teleurstelling (gewicht, belabberde conditie, gebrek aan zelfbeheersing) onder ogen durft te zien
 • Wie van ver komt, kan grotere successen boeken

1 progress is progress arthlete

Heb jij zelf ook wel eens de invloed van een positieve mindset ervaren? En wat is jouw favoriete motivational quote? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Zie hier ook het filmpje over het onderzoek:

Of, voor de echte wizz-kids: het complete onderzoek.

2 Reacties to “Thinkin’ upside down”

 1. Line Gevers 21 augustus 2015 bij 10:03 #

  Ik ben altijd iemand geweest die zich niet echt kon zetten om te gaan sporten. Echter sinds kort ga ik naar een sportschool en krijg ik begeleiding, dit bevalt mij zeer goed. Hebben samen doelen gesteld en ik ga deze ook echt halen.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s