7 redenen om groentejuice te heroverwegen

17 Okt

Schermafdruk 2015-05-04 15.37.25

“Vers geperst sap is een belangrijk onderdeel bij het streven naar een ideaal gewicht, en kan een mooie aanvulling zijn op een bewegingsrijke levensstijl.”

Dit berichtje kreeg ik onlangs van een van zo’n typische commerciële jongen achter een webshop in sapmachines. “U richt zich op een gezondheidsbewust publiek daarom zijn onze juicers wellicht interessant voor uw bezoekers en zou u kunnen overwegen onze webwinkel te vermelden. Een vergoeding hiervoor is bespreekbaar.” Op mijn reactie dat zijn aanbod om betaald links op te nemen door de EU verboden (!) is, kreeg ik een mail met het aanbod twee weken een machine in bruikleen te krijgen, als ik in ruil daarvoor twee blogs zou schrijven: 1 over de voordelen van zo’n machine en 1 over de gezondheidsvoordelen van de sapjes.

Bij deze mijn redactionele bijdrage hierover.

0 oranje oranje sap

1. Vezelbommetjes

Fruit en vooral ook groente zijn echte vezelbommetjes. Sapmachines zijn als het ware vezelconcentreerders. Het sap dat uit de machine komt is helder vocht, maar in de machine zelf blijft hypergeconcentreerde vezelbrij over. Super gezond! Alleen zo jammer dat veel mensen juist dat vezelloze sapje opdrinken, en de groentepulp bij het GFT-afval droppen. Want vitamine C krijgt de gemiddelde Nederlander dagelijks wel binnen, maar maar weinig mensen halen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 40 gram voedingsvezels.

2. Veel meer dan vezels

Natuurlijk blijft in de groentepulp nog veel meer dan alleen vezels achter. Een groentejuice bevat weliswaar veel vitamines, maar dat bevat een vitaminepil ook. En toch is een vitaminepil lang niet zo gezond als echte groente en fruit. Waarom? In een vitaminepil zitten ook alleen de stofjes waarvan we nu al denken te weten dat ze gezond zijn, maar er is nog zoveel dat we nog niet weten! Wat we wel weten? In de zogeheten blue zones (waar mensen zo ontzettend oud worden) wordt heel veel verse groente en fruit gegeten (en dus niet gedronken…).

2 cranberrysap

fitnessfreakmodeon.tumblr.com

fitnessfreakmodeon.tumblr.com

5. Soepele spijsvertering

De menselijke spijsvertering is een wonderbaarlijk proces. Jammer genoeg hebben meer en meer mensen regelmatig maag- en darmklachten. Het prikkelbaredarmsyndroom komt veel voor en anderen ervaren regelmatig een opgeblazen gevoel. Een van de oorzaken die hiervoor genoemd wordt, is dat we ons eten steeds minder goed kauwen. In je speeksel zitten enzymen die je buik nodig heeft om je voeding goed te verteren. Maar: speeksel komt alleen vrij als je kauwt op je eten.. Tenzij je je sapje op een ijslolliestokje vriest, wordt het in deze vorm lastig kauwen op je tarwegras.

6. Lekker makkelijk

Zeker de duurdere sapmachines werken enorm gemakkelijk. Je knikkert flink wat stukken groente en fruit rechtstreeks uit je koelkast de machine in, en een paar minuten later staat je sapje klaar. Juist. Hierbij wordt alleen vaak vergeten dat veel groente en fruit bestrijdingsmiddelen bevat. Omdat die bestrijdingsmiddelen over het algemeen goed oplossen in water, is het voldoende dit soort producten voor het gebruik even goed af te spoelen onder de kraan. Maar: laat je dit na, dan lossen de gifstoffen prima op in de juice die uit je machine komt. Dan bevat je sapje dus ook hypergeconcentreerde bestrijdingsmiddelen…

groentewinkel

7. Duurzaamheid

Ten slotte: groente en fruit wordt maandenlang opgekweekt. Dit proces kost heel veel water en energie. Het overgrote deel van de groente en fruit blijft achter in de groentepulp in de juicer. Dit zomaar weggooien is echt zonde. Gelukkig kan je dit soort restproducten op heel veel manieren bewerken: bijvoorbeeld in quiches, in soepen, et cetera. Maar als je dus denkt in 1 sapje 10 wortels, 2 courgettes, 1 biet en 4 appels te drinken, dan moet je eigenlijk daarnaast nog steeds de pulp van 10 wortels, 2 courgettes, 1 biet en 4 appels opeten… Klinkt als een mijl op zeven? Overweeg dan weer eens back to basic te gaan:

Eet de groente en het fruit gewoon los, of bewerk het tot een lekkere maaltijd. Wil je echt graag even snel wat extra groente en fruit? Was de producten dan goed af en gebruik een blender in plaats van een sapmachine om er een drankje van te maken.

En die twee weken een sapmachine in bruikleen? Je zult begrijpen dat ik op dat aanbod niet ingegaan ben.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s