Vitamine C: meer dan oké

25 Jun
Wat is de overeenkomst tussen een mens en een cavia?

Samen met ons is de cavia de enige diersoort die niet zelf vitamine C aan kan maken! ALLE andere dieren, van papegaai tot pinguïn en van kameel tot kameleon, produceren deze supervitamine gewoon zelf, dag in dag uit. Zonder dat ze er kilo’s planten voor hoeven eten.

2 bio groenten

Wij hebben die mazzel niet en zijn dus van groente en fruit afhankelijk voor onze dagelijkse boost van deze topvitamine.

Goed voor je weerstand

Vitamine C is een echte immuunbooster en met het koude weer extra belangrijk om de weerstand te verhogen. Je moeder perste niet voor niets een glaasje jus als je ziek was vroeger, en met een flinke kater kan dat ook nog wel eens helpen. Vitamine C heb je nodig voor heel veel lichaamsprocessen. Nog voor de ontdekking van de stof waren zeelui daar al achter: maanden zonder verse groente en fruit op zee leidde immers tot de gevreesde ziekte scheurbuik.

Vitamine C toppers

groentewinkel

Overdaad schaadt niet

Je kunt onmogelijk te veel vitamine C binnenkrijgen. Anders dan in vet oplosbare vitaminen (zoals A en D) hoopt vitamine C zich niet op in je lichaam, maar plas je het te veel dat je binnenkrijgt gewoon weer uit. Dat is ook waarom bijvoorbeeld cranberrysap of -preparaten (rijk aan vitamine C) soms geadviseerd worden bij beginnende blaasontsteking. Vitamine C is een zuur, het overschot aan vitamine C komt in je urine terecht en de blaasontsteking veroorzakende bacteriën houden niet van zo’n zuur plasje.

Spreid je kansen

Tegelijkertijd leidt dat uitplassen er ook toe dat je niet een “voorraadje” vitamine C aan kan leggen in je lijf. Daarom is het belangrijk je inname van deze vitamine (en dus van groente en fruit) over de dag te verdelen. Dus niet (alleen) 250 gram groente in 1x bij je avondeten, maar ook een paar snacktomaatjes in je pauze, een plakje komkommer op je boterham, wat fruit in je havermout, et cetera. Het beste is om bij elk eetmoment (drie maaltijden en twee gezonde tussendoortjes) een bron van vitamine C op te nemen.

1 fruit groente

Maar waar zit vitamine C dan zoal in? Wanneer het gaat om vitamine C kiest Nederland voor de sinaasappel. Een prima stuk fruit natuurlijk, want één sinaasappel bevat 80 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Andere producten worden vaak echter onderschat.

Super rijk aan vitamine C zijn:

 1. rozenbottel (560 mg per 100 gram rozenbottel)
 2. papaya (240 mg per 100 gram papaya)
 3. guave (230 mg per 100 gram guave)
 4. alle soorten paprika & peper (100-180 mg per 100 gram)
 5. gele kiwi (160 mg per 100 gram gele kiwi)
 6. spruitjes (150 mg per 100 gram gekookte spruitjes)
 7. boerenkool (120 mg per 100 gram boerenkool)
 8. broccoli (80 mg per 100 gram brocoli)
 9. aardbeien (60 mg per 100 gram aardbei)
 10. citrusfruit: sinaasappel, pomelo, citroen (45-60 mg per 100 gram)
 11. groene kool (80 mg per 100 gram groene kool)

Neem je hierbij de verkrijgbaarheid (kom maar eens aan 100 gram rozenbottel), de prijs (papaja en guave zijn onbetaalbaar en de smaak (spruitjes?!?) mee, dan staat wat mij betreft paprika on top! Super lekker, ook rauw, vaak goedkoop te krijgen en een paar reepjes op je cracker helpen je alweer aan een rijke vitamine-C-bron bij je tussendoortje of lunch. En dan hebben paprika’s ook nog eens relatief weinig kcal (vergeleken met fruit), dus daar hoef je het niet om te laten.

Bron: NEVO-tabel van het RIVM

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s